A nap képe: 5000 éve öleli egymást ez az emberpár

A Tatabányai Múzeum munkatársai fedeztek fel egy legalább ötezer éve eltemetett emberpárt a Tatabányai Ipari Park építkezésénél.

Egy összeölelkezve eltemetett, rézkorból származó emberpár sírját tárták fel a Tatabányai Múzeum munkatársai a hétvégén – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az ásatás vezetője. Kisné Cseh Julianna elmondta, a férfit és a nőt valószínűleg közös halotti lepelbe burkolták. Az asszonyt teljesen felékszerezve temették el, csontjai között gyöngyöket, tengeri kagylókat találtak. Komárom–Esztergom megyében ez az első rézkori, páros temetkezéses lelet. A sírra az ipari park egyik cégének építkezésén találtak rá. A leletek korát ötezer évesre becsülik, a késő rézkor bádeni kultúrájához tartoznak.

rezkori-sir-2

A férfit és a nőt összeölelkezve temették el a rézkorban, még halotti leplük is közös volt. Fotó: Tatabányai Múzeum/Facebook

A régészek a sír közelében további nyolc helyen végeztek feltárást, három helyen egy-egy teljesen ép edényt találtak, melyet valószínűleg szándékosan helyeztek el az elhunytak közelében, mert egy padkával is védték a tárgyakat. A további helyszíneken pattintott kőeszközök kerültek elő. Kisné Cseh Julianna elmondta, érdemes további figyelmet fordítani az építkezéssel érintett területre, mert ebben a korban még nem különültek el a temetők és az emberi lakhelyek, így a környéken sírok és településnyomok egyaránt előfordulhatnak.

rezkori-sir

Az asszony mellé tették ékszereit is, gyöngyöket, kagylókat találtak, illetve a közelükben edényeket és pattintott kő eszközöket is. Fotó: Tatabányai Múzeum/Facebook

A badeni kultúrát sajátos edényformák, balták, pattintott kőnyílhegyek, csont- és rézárak jellemzik, emellett megjelennek a méltóságjelvények is. A főnökök vagy varázsló-papok ókori keleti típusú rézdiadémot, méltóságjelvényeket, nyakpereceket viseltek. Emellett ekkor négykerekű szekereket is használtak már első ízben a kontinens belsejében. A kor emberei főleg halászattal és az áradásos területen földműveléssel foglalkoztak.

Forrás: MTI | Facebook