“Terroristák voltak a férjem agyában” – Robin Williams utolsó éveiről mesélt felesége

Nagyon sokakat döbbentett meg Robin Williams 2014-es öngyilkossága. Az alapján viszont, amit felesége mesélt, a színész tette más színben tűnik fel – utolsó évei ugyanis komoly betegségben teltek.

Susan Schneider Williams az American Academy of Neurology folyóiratban írt a színész egyre súlyosabbá váló betegségéről. A Lewy-testes demenciában szenvedő Williams nemcsak szellemileg épült le, hanem a Parkinson-kóréhoz hasonló tüneteket is felfedeztek nála, ahogy egyre súlyosabbá vált a betegsége. Susan úgy fogalmazott, olyan volt, mintha terroristák szabadultak volna el a férje agyában – hogy ez mennyire így volt, arról a patológusok tudnának mesélni, akik teljesen megdöbbentek a vizsgálat során Williams állapotának súlyosságán.

A tünetek 2013-ban gyomorégéssel, pánikrohamokkal, szorongással kezdődtek

A színész felesége szerint a tünetek olyan gyorsan követték egymást, hogy az már riasztó méreteket öltött. Hónapokkal később már alvászavarral, memóriavesztéssel, paranoiával küzdött és súlyos depresszióba esett. Az Éjszaka a múzeumban 3. forgatása közben volt, hogy a színész már egy pár soros szöveget sem volt képes megjegyezni, pedig három évvel korábban még napi több előadást is végig tudott vinni a Broadwayen egyetlen hiba nélkül – ez borzasztóan megviselte Robin Williamset, hiszen nem értette, hogy mi történik vele. A  felesége elmondása szerint Robin Williams  fokozatosan vesztette el irányítást az elméje felett, és ennek tudatában is volt.

A Lewy-testes demencia olyan ritka, hogy azt csak Williams halála után tudták diagnosztizálni

Addig maga a színész sem tudta, mi baja, csak azt látta, hogy agya leépül, egyre kevésbé tudja kontrollálni saját szorongásait, és szép lassan mindent elfelejt. Felesége szerint mindez pusztító hatással volt a színészre, és ebből az állapotból semmivel sem lehetett már kirángatni. Robin Williams végső elkeseredésében 2014 augusztusában öngyilkos lett.

Susan azért beszélt férje betegségéről, hogy értelmet adjon halálának, és felhívja a figyelmet erre a ritka betegségre.

Forrás: Guardian, Neurology