Úgy néz ki, az ember elérkezett a végső határához: 115 évnél nem élhet tovább

Egy új amerikai tanulmány azt állítja, hiába növekszik folyamatosan a várható életkor a védőoltásoknak, az orvostudomány fejlődésének, és a születés biztonságosabb körülményeinek hála, van egy plafon, amitől az emberi szervezet nem tud tovább életben maradni, és úgy néz ki, ez a 115 év.

A kutatócsoport tagjai elemezték a világ legidősebb embereinek adatait, és azt látták, hogy száz év felett a várható élettartam növekedése erőteljesen lelassul, a legmagasabb életkor pedig nemhogy nőne, de évtizedek óta ugyanott van, 115 évnél.

Jan Vijg, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója így nyilatkozott:

“A történelem során először láthatjuk, hogy a plafon nagyjából 115 év, szinte lehetetlen túlszárnyalni, tíz földnyi népesség kellene ahhoz, hogy egy adott évben egyetlen 125 évest találjunk, tehát nagyon kicsi erre az esély.”

A tanulmány eredményeit árnyalja, hogy olyan embereket vizsgáltak, akik a 19. században születtek, amikor még bőven tomboltak járványok, és nem voltak megfelelőek a higiéniás állapotok sem, ráadásul sokan éheztek is. Nem lehet tudni, milyen jövő vár azokra a gyerekekre, akik most születnek – bár hozzá kell tennünk, hogy a mai korral olyan, élettartamot rövidítő betegségek járnak, mint az elhízás.

oreg2

Kivételek persze nagy néha akadnak. Ez a néni, akit Misao Okawának hívnak 116 évesen sok-sok évvel fiatalabbnak és életvidámabbnak tűnik, mint 115 évesen. Akkor nagyon magába volt roskadva, de a 116. születésnapjára teljesen kivirult :-) A japán Misao néni egyébként pár héttel a 117. születésnapja után halt meg.

Forrás: NewYorkTimes