A fák is éreznek félelmet, és gondoskodnak egymásról

A fák érzik a fájdalmat, a félelmet, öregkorukban összekapaszkodnak, és gondoskodnak egymásról – ez csak néhány állítás Peter Wohlleben német kutató tanulmányából.

A tudós és társa, Suzanne Simard az University of British Columbia ökológusa szerint szerint igenis léteznek érzelmek, kötelékek a fák között, erről pedig dokumentumfilmet is forgattak.

Peter Wohlleben könyvében – amelyet 20 nyelvre fordítottak le és bestsellerré vált – azt írja, hogy a fák sokkal jobban hasonlítanak ránk, emberekre, mint azt gondolnánk. Ami egyesek számára csak egy erdő, az valójában egy jól szervezett közösség. A fák titkos élete című könyvben többek között az is olvasható, hogy miért érezhetjük azt, amikor átölelünk egy fát, hogy energiával tölt fel minket. Úgy beszél a fákról, mint társasági lényekről, akik esznek, alszanak, beszélgetnek. Titkos nyelvük van, egy bizonyos illatos anyagon keresztül beszélnek egymással. Wohlleben biztos benne, hogy a fák fájdalmat is éreznek, vannak emlékeik, érzéseik, törődnek az utódokkal. Gondoskodnak arról, hogy nagy ágaik ne vessenek árnyékot társukra, és gyökereik úgy összefonódnak, hogy ha meghal az egyik, meghal a másik is – olvasható a gnlszinfolt.blog.hu-n.

Forrás: Boredpanda | gnlszinfolt.blog.hu