Egy hideg törlőkendő mentette meg a kómában fekvő lányt a biztos haláltól

Biológia, orvostudomány ide vagy oda, csodák még ma is vannak. A 22 éves, kómában fekvő, agyhalottnak titulált Sam Hemming most azért lehet az élők sorában, mert amikor harmadszor kapcsolták le életmentő gépeinek működését, egy hideg törlőkendő miatt megmozdult a lábujja.

A végzős joghallgató lány még júliusban szenvedett autóbalesetet egy barátjával.

Sam és barátja a belset előtt

Sam és barátja a baleset előtt

Míg a fiú megúszta maradandó károsodás nélkül, Sam nekicsapódott az autó ablakának, nyakában négy csont tört szét, és egyik fülét is otthagyta. Samet kórházba vitték, hatórás műtétet hajtottak végre rajta, majd mesterséges kómába helyezték. Abból azonban már nem akarták visszahozni, mert 19 nap után az orvosok egyértelműen megállapították, hogy Sam agykárosodása olyan súlyos, hogy semmilyen agyi tevékenységet nem mutat, és esély sincs arra, hogy valaha is fog.

Sam édesanyjával, szintén a baleset előtt

Sam édesanyjával, szintén a baleset előtt

A protokoll szerint a gépeket háromszor kapcsolják le, ebből a harmadik a végleges, az első két esetben még esélyt adnak a szervezetnek arra, hogy elinduljon. Miután szülei, barátai elbúcsúztak a lánytól, megtörtént az első két lekapcsolás. Semmi reakció. A harmadik esetben viszont az egyik ápoló egy hideg törlőkendővel valamiért megtörölte Sam lábát, annak lábujja pedig megmozdult. Az orvosok elhűlve döntöttek úgy, hogy akkor továbbra is mesterségesen lélegeztetik a lányt, majd egy tracheotómia után már képes volt gépek nélkül is lélegezni.

Sam most

Sam most

Teljes mértékben csoda, amit Sam azóta produkál. Még három műtét és nyolc hét után hazamehetett a kórházból, újra tanul járni, beszélni, mosolyog, és továbbra is ügyvéd akar lenni. Az orvosok szerint a csodának Sam agyszerkezetéhez van köze: kiderült ugyanis, hogy csak az egyik fele volt halott (az is maradt), pont az, amit normális esetben használunk. A másik fele viszont elkezdett működni, sőt, valamiért a sérült felet is működésre biztatja. Az idegsebészek azóta is folyamatosan vizsgálják a lányt, és megpróbálnak rájönni, pontosan hogyan jöhetett így rendbe.

Forrás: Sun, Facebook