Így állít elő a mai iskolarendszer a gyerekeinkből robot zombikat – A legnagyobb bűntett, amit az emberiséggel el lehet követni

Albert Einstein mondta: “Minden ember egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy hogyan mászik fára, az egész életét abban a hitben tölti le, hogy hülye.” Nos, a mai iskolarendszer arról szól, hogy halakat tanítunk fára mászni. Ez pedig a legnagyobb bűntett, amit a gyerekek (az emberiség) ellen el lehet követni.

A vádlott: jelenlegi iskolarendszer

A Facebookon talált  videó a modern iskolarendszer hiányosságaira hívja fel a figyelmet nagyon frappáns módon: egy bírósági tárgyalás keretében, ahol a vádlott maga az iskolarendszer. A gyerekek ügyvédje pedig arról beszél (igen hatásosan), hogy a kreatív és tehetséges gyerekeinkből robotokat nevelünk, a gyerekek pontosan úgy érzik magukat, mint az a bizonyos hal, akit fára akarnak mászatni a tanárai. A gyerek meg csak tanul és magol, úszik az árral szemben, minden téren megmérettetik és leosztályozzák, mintha tehetne arról, hogy milyen hanggal, milyen ritmusérzékkel, milyen kézügyességgel, milyen logikai- vagy nyelvérzékkel született. Mindeközben sosem találja meg az erősségét, abban a hitben éli le iskolás majd felnőtt éveit, hogy buta, hogy felesleges – mert az iskola egyen robotokat akar nevelni, megölve ezzel a minden gyerekben élő saját, személyre szabott kreativitását és erősségét, az egyediségét. És ezzel intellektuális erőszakot követ el.

A jelenlegi iskolák a múltra készítenek fel nem a jövőre

A jelenlegi iskolarendszer az ügyvéd szavaival élve egy ősi szervezet, amely idejét múlttá vált. Több mint egy évszázad alatt az iskolarendszerben SEMMI NEM VÁLTOZOTT, miközben a világ elrohant mellettünk, és a jelenlegi problémáink nyomokban sem hasonlítanak azokra a problémákra, amit 100-150 évvel ezelőtt kellett megoldaniuk az embereknek, márpedig az iskolának az életre kellene felkészítenie a gyerekeket: a mai problémák megoldására és a ma felmerülő kihívásokra.

Nem robot zombikat kellene gyártani a gyártósoron

A világ továbblépett, olyan emberekre van szükség, akik gondolkodnak. Kreatívan, újítóan, kritikusan, függetlenül, kapcsolódásra készen. Egy 20 fős osztályban minden gyerek másban tehetséges. Másról álmodik. Más az erőssége. Miért tanítják mind a 20 gyereket ugyanúgy?

Nem beszélve arról, hogy a tanároknak legalább annyit kellene keresniük mint az orvosoknak…

… mert ugyanolyan felelősség megmenteni egy gyermek életét, mint megtalálni benne a sikere kulcsát.

Még több tanulságos gondolat a videóban, amit minden szülőnek és minden döntéshozó politikusnak meg kellene néznie: 

Forrás: Facebook