Egy miskolci börtön, ami egész Európának példát mutat

Összesen 115 fiatal fiú él bezárva a miskolci Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetébe. A fiúknak lehetőséget adtak arra, hogy vakvezető kutyákat képezzenek ki az intézmény falain belül – ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy visszataláljanak a helyes útra.

A STOPP-segítő kutyák operatív programja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen indult

A lényege az, hogy a fiúk az egy év alatti kutyákat szocializálják, azaz külső ingerekhez szoktatják. Persze nem lehet akárkinek kutyája, az intézmény pszichológusa is megvizsgálja a jelentkezőt. A 14-21 éves fiatalok bűncselekményért kapott büntetésüket töltik, de ettől még bánhatnak jól az állatokkal, sőt.

“Az első fázisba kapcsolódott be a börtön. A kutyák hathetes kortól egyéves korig olyan szocializációs folyamatban vesznek részt, amelynek célja, hogy hozzászokjanak egy sor különböző ingerhez. Egy vakvezető kutyának nem vonhatja el a figyelmét a munkától bármilyen zaj, se egy autóduda, sem egy durranás. Megkötöttük az együttműködési megállapodást és rögtön két kiskutyát kaptunk. Azóta 30 kutya fordult meg itt. Úgy tűnik, a célok megvalósultak, általában 3-4 kutya van itt egyszerre, attól függően, hogy hogyan tud az egyesület állatokat adni. A kutyák nevelőcsaládoknál élnek egyéves korukig, és ami hiányzik, azt úgy küszöböljük ki, hogy a kutyatelep vezetője rendszeresen kiviszi a kutyákat a városba és megismerteti velük a tömegközlekedést, a villamost és a buszt” – mesélte a divany.hu-nak Joó László bv. ezredes, az intézmény vezetője.

Az elején a fiatalkorú fogvatartottak közösségben még cikizték azokat, akik részt vettek a programban, mára azonban szinte mindenki részt akar venni benne, mert értelmes elfoglaltságot, és nagy sikerélményt kapnak a gyerekek, ami nagyban segíti azt, hogy a való életben majd megállják a helyüket. Az ezredes, amikor az újságíró megkérdezte tőle, hogy a fiatal gyerekek mit kapnak ettől a programtól, a következőket válaszolta:

“Nagyon nagy pluszt ad fogvatartottaknak. Azt kapják, amit nem biztos, hogy megtapasztaltak valamikor is az életükben. Az itt bent lévőknek a sikerélmény nem adatott meg: lehet, hogy az iskolai közösségben is ki voltak rekesztve, és a családban sem biztos, hogy volt pozitív, követendő példa. Itt megtapasztalják, hogy bármit is követettek el, lehet bármilyen hiányosságuk, a kutyától egyvalamit kapnak: szeretetet. Ráadásul kézzelfogható eredménye van annak, amit csinálnak. Mi erősítjük bennük azt, hogy ez egy jóvátétel is, hiszen olyanoknak segítenek, akiknek ezáltal nyílik meg a világ. Nagyon pozitív tapasztalataink vannak.”

A programról képeket és további információkat a divany.hu oldalán találsz!