Egy olyan dolog tarthatja vissza a nőket a sikertől, amire eddig nem gondoltunk

Mit szólnál, ha kiderülne, hogy valaki a környezetben folyton a gyengeségeidet hangoztatja? Hogy valaki keresztbe tesz neked a randikon? Hogy valaki mindig megnehezíti a dolgod, valahányszor egy új, izgalmas dologba fognál bele? Kapaszkodj meg, ez a személy valószínűleg a te éltedben is jelen van. És meg is mondjuk, hol találod meg…

Nőként teljesen hozzászoktunk ahhoz, hogy kritikus szemmel vizslassuk magunkat. Mindeközben azonban anyaként, munkaerőként, feleségként vagy egyedülálló nőként is helyt kell állnunk, és keményen dolgoznunk a sikerért. Na de hogy fog menni, ha naponta gyilkoljuk az önbizalmunkat?

A hajunk vagy nem elég egyenes, vagy nem elég göndör, a mellünk sosem elég nagy, a fenekünk nem elég feszes, hülyén mutatunk kiskosztümben, nem tudunk járni magassarkúban, csúnya az orrunk, vastag a lábunk, nagy a hasunk – a problémák sora végtelen. Ráadásul nem beszélünk elég nyelvet, nem takarítunk úgy, mint anyánk, nem főzünk úgy, ahogy nagyanyánk, nem vagyunk olyan erősek, mint a bátyánk, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Ráadásul még menstruálunk is.

Miért fontos ez?

Ha folyamatosan csak hiányosságainkra koncentrálunk, az saját sikerünktől foszthat meg. A Google és a GlobalWebIndex, illetve hazánkban a TNS Hoffmann által elvégzett világméretű felmérés szerint a magyar nők 80 százalékánál az erős belső önkritika a gátja a kiteljesedésnek. Ha megbarátkozunk önmagunkkal, máris több erőnk lesz, máshogy állunk a feladatokhoz, az élethez, nyugodtabban mondunk nemet méltánytalan munkaajánlatokra, és keressük rendületlenül azt a területet, ahol sikeresek és boldogok lehetünk.

Mit kell ehhez tenni?

Nem tudunk, és nem is kell megszabadulnunk belső kritikusunktól, csupán átprogramozni azt. Ellen Langer a Harvard Egyetem professzora, szociálpszichológus szerint  “belső hangunk” hozzásegíthet a sikerhez és a jóléthez, de akár vissza is tarthat bennünket attól függően, hogy az önkritika miatt csak sodródunk, vagy tudatosan viszonyulunk hozzá.

“Tudatosabb hozzáállással élhetünk olyan lehetőségekkel – és rengeteg kellemes meglepetés ér majd minket -, amelyek mellett különben észrevétlenül elmegyünk. Sőt, mindeközben új távlatok nyílhatnak meg” – mondta. Magyarul a szakértő szerint számunkra hasznos módon együtt kell működnünk saját kritikusunkkal, össze kell barátkozunk magunkkal, és akkor jobban hiszünk saját képességeinkben, intelligenciánkban, boldogabbak leszünk a párkapcsolatunkban.

Te hogy állsz magadhoz? Most kiderül, ha megnézed a videót!

Forrás: Pozitívnap