Újabb betegséget fedeztek fel, amit a kullancs csípése okozhat – Az egész világon terjed a húsallergia

Csak Sydneyben hatszázan szenvednek a tünetektől, a fertőzött kullancs pedig Ausztrálián túl az Egyesült Államokban és Európában is egyre nagyobb számban jelenik meg. Nem Lyme-kórt vagy agyhártyagyulladást okoz, hanem masszív vöröshús-allergiát. 

A jelenségre amerikai rákos betegeknél figyelt fel először

A daganatos betegek ugyanis hirtelen allergiásak lettek a Cetuximab nevű gyógyszerre, amit egerek sejtjeiből állítottak elő. A gyógyszer tartalmazta az alfa-galaktózt, ami a vörös húsokban megtalálható szacharid, és amire a Lone Star-ként emlegetett kullancs csípése érzékennyé tesz.

Az allergia kiütéssekkel, ödémával, viszketéssel, és akár anafilaxiás sokkal is jelentkezhet

Alapvetően az alfa-galaktóz a vörös hússal (disznó, marha) a gyomrunkba kerül, ahol nem is okoz problémát. Igen ám, de a kullancscsípéssel a véráramba kerül, és a szervezet  ellenanyagot kezd termelni. Erről a betegnek egészen addig tudomása sincs, amíg a csípés után vörös húst nem eszik – ekkor jönnek az allergiás tünetek. A reakciók súlyosságától függően a betegek egész életükre le kell, hogy álljanak a vörös húsokról, vagy, ha jól reagálnak az antihisztaminra, kis mennyiséget időnként ehetnek belőle.

Forrás: Iflscience