Elképesztő, mennyi mindenre felajánlhatjuk saját holttestünket

Még életünkben érdemes elgondolkodni azon, mi történjen esetleges halálunk esetén a testünkkel. A szervdonorság az első lehetőség, ami eszünkbe jut, de van még ezen kívül kilenc (!) másik is.

Szervdonor

Megmenthetjük akár több ember életét is, és kvázi tovább élhetünk valakiben, ha jelentkezünk szervdonornak. Amerikában, ahol naponta 19 ember hal meg csak azért, mert nincs elég adományozható szerv,  már a személyi igazolványon is feltüntetik, ha valaki jelentkezett a nemes feladatra. A hazai szabályok szerint aki életében nem tiltakozott a szervdonorság ellen, annak szervei felhasználhatók, hacsak a család nem ágál a dolog ellen.

Szövetadományozás

Nemcsak belső szerveinket használhatják fel, hanem a szívbillentyűnket, csontjainkat, ízületeinket is – még azt is pontosan megadhatjuk, miket használhatnak fel az orvosok.

Boncolásra

Testünket orvosi egyetemeknek is felajánlhatjuk tanulmányozásra. Hazánkban például kifejezetten hiány van tanulmányozható holttestekből, így biztosan boldoggá teszünk vele legalább néhány orvostanhallgatót.

Gyakorlásra

Testünket nemcsak tanulmányozásra ajánlhatjuk fel, hanem arra is, hogy a friss, gyakorló orvosok azon tanulják meg a különböző műtéti technikákat. Amerikában még szerződést is lehet kötni arról, hogy amint végeztek a gyakorlással, az adott kórház ingyen elhamvasztatja a testünket.

Testfarm

Akármennyire is bizarrul hangzik, a Tennessee Egyetemnek van egy úgynevezett testfarmja. A halottakat a földre fektetik egy óriási kertben, és orvostanhallgatók, bűnügyi tanoncok gyakorolják azt, hogy x idővel a halál beállta után milyen bomlási folyamatok indulnak be.

Tesztbábu

Az autókat nemcsak műanyag bábukkal tesztelik, de időnként emberekkel is – így figyelik, hogyan roncsolódik a test. Vannak pontok, ahol a műanyag bábut hiába használják, ekkor jönnek a friss halottak.

Kiállítás

Ha életünkben nem kaptunk elég figyelmet, majd kapunk halálunkban! Hazánkban is megtekinthető a Test nevű kiállítás – nos azok a holttestek is odakerültek valahogy. Konkrétan felajánlhatjuk testünket kiállítási célokra, ehhez a vért és a zsírt eltávolítják a testből, majd fénnyel, hővel, gázokkal kvázi tartósítják azt.

Samu

Minden szertárban és  egyetemen találunk egy csontvázat, ami általában műanyagból készült – de van, hogy igazi. Emellett egy Új-Mexikó állambeli orvostudományi egyetem még fizet is azoknak a hozzátartozóknak, akik  szerettük csontvázát felajánlják ortopédorvosoknak.

Menjünk múzeumba!

Ha valamiféle deformitásunk van, például erős gerincferdülésünk, hat ujjunk van, törpék vagyunk, vagy bármi ilyesmi, akkor a philadelphiai orvosi egyetem Mutter Múzeuma szeretettel várja jelentkezésünket, ők ugyanis fura testeket gyűjtenek.

Testbróker

Amerikában tényleg léteznek  testbróker cégek, amelyek halottakat gyűjtenek, és aztán különböző kórházaknak, egyetemeknek, tanulóknak kiközvetítik azokat. Cserébe ingyen hamvasztás jár.

Forrás: CNN