Annyira egészségtelen a dobozos narancslé, hogy akár kólát is ihatnál helyette

Hatalmas arányban esik vissza a dobozos narancslék fogyasztása Amerikában, ahol eddig ez volt az alap reggeli ital – írja a nuus.hu.

Amerikában a a narancslé eddig olyan alap ital volt a reggelihez, amit szinte senki nem hagyott volna ki. Az előre gyártott narancslét fagyasztott és dobozos formában is elképesztő mennyiségben fogyasztották.

Az utóbbi évben viszont soha nem látott mélyrepülésbe kezdett a narancssárga ital, még a C-vitamin tartalma sem mentette meg. Igaz, sokak szerint a tartósítás során el is veszti az értékes ásványianyag tartalmát.

kóla_narancslé

Több táplálkozástudományi szakember kezdett kampányba, például a Business Insideren Erin Brody írta meg, hogy a nagyüzemi narancslé egész egyszerűen egészségtelen.

“Ennyi erővel megihatnál egy pohár kólát is minden reggel”

– írja Brody, a narancslé tartalmaz 153 kalóriát, 34 gramm szénhidrátot, 27 gramm cukrot, és 2,4 gramm fehérjét. Ez annyi szénhidrát, és majdnem annyi cukor, mint ami egy zacskó M&M’s cukorkában van, mondjuk az nem is lenne rossz reggeli, csak éppen nem egészséges.

Nem Brody volt az egyetlen, aki szóvá tette ezt. Ma, ha angolul rákeresel a narancslé egészséges voltára a Google már az első tíz találatban kidob pár cikket, miszerint a narancslé lassan öl meg téged, meg találsz cikket az elsőszámú ok, amiért ne narancslevet igyál címmel is.

Ennek meg is lett az eredménye, mert 2012 óta 39% százalékkal csökkent a fagyasztott narancslé eladása az USA-ban, ami sokkoló mélyrepülés.

Az előregyártott narancslé fogyasztása csökken, de közben az amerikai családok narancslé fogyasztása még növekedett is kissé. A rejtély megoldása annyi, hogy sok gyümölcscentrifugát adtak el, és az emberek áttértek a friss narancsból préselt reggeli lére, ami nemcsak narancs lehet, hanem egy sor finom és érdekes gyümölcs.

Részletek >>> nuus.hu