A nő, aki után minden amerikai katona vágyakozott – Senki sem tudta, milyen boldogtalan

Csak szerelemistennőként emlegették az 1900-as évek legnagyobb sztárját, Rita Hayworth-öt. Aki messze nem ezzel a névvel, kinézettel látta meg a napvilágot, de menedzsere álomnőt faragott belőle.

Margarita Carmen Cansino 1918-ban, október 17-én született spanyol táncos apától és ír-angol táncosnő anyától. Nem csoda, hogy a kislány nagyon hamar megtanult táncolni, és gyerekkorától kezdve apja bárjában lépett fel.

1935-ben

1935-ben

Margarita élete akkor változott meg gyökeresen, amikor  1937-ben férjhez ment Edward Judson menedzserhez. A férfi teljesen átszabta feleségét. Beszédórákra vitte, fekete haját befestette, testét lefogyasztotta, nevét is megváltoztatta, hogy “sztárosan” csengjen.

1937 --- Original caption: 1937- Sunny Days Are Here Again: and Columbia's Rita Hawyworth leads the beachward trek. The dark-eyed, dark-haired starlet dons her favorite flying-fish swimming suit, sets up her wind break, and she is ready for a lazy day at the seashore. Miss Hayworth is currently making a comedy-drama about a girls' professional softball team, which Lambert Hillyer will direct, with Charles Quigley as leading man. --- Image by © Bettmann/CORBIS

1937

Így lett az egyébként szerény, csendes és visszahúzódó személyiségű, spanyol származású táncosból egy frivol, vörös, később szőke bombanő, minden amerikai férfi álma.

 1939 Cary Grant és Rita Hayworth

1939 Cary Grant és Rita Hayworth

Rita 1939-ben a Csak az angyaloknak van szárnyuk című filmmel a színésznők közé is örökbe beírta a nevét, s olyan sztárokkal táncolhatott, mint Gene Kelly és Fred Astaire. 1945-ben az ő képét ragasztották a hiroshimai atombombára.

Rita még nagyobb sztárrá vált, amior Orson Welles volt a második férje

Rita még nagyobb sztárrá vált, amikor Orson Welles volt a második férje

Rita visszavonhatatlanul szexszimbólum lett, egészen az ötvenes évekig, amikor az új sztárok – mint például Marilyn Monroe – letaszították trónjáról.

Kirk Douglassel

Az ötvenes-hatvanas években egyre inkább európai filmekben szerepelt, utolsó filmjét 1972-ben forgatta.

Ali Kahn herceggel

Közben elfogyasztott öt férjet, köztük egy multimilliomos muzulmán playboyt, de a depresszió és az alkohol maradt csak társa utolsó éveire.

Két lánya született két apától

Két lánya született két apától

Rita botrányain jólesően csámcsogott a sajtó, egészen addig, amíg 68 éves korában el nem vitte az Alzheimer-kór.

ca. 1945, Hollywood, Los Angeles, California, USA --- Original caption: Girl Orson "Sawed in Half" Wants Separation. Hollywood, California: Columbia actress Rita Hayworth has announced that she and Orson Welles, well-known actor, producer, director, radio star, and magician, were considering a separation. The red-haired, curvaceous Miss Hayworth married Welles, September 7, 1943, a month after he selected her to be "sawed in half" at the opening night of his tent show. It was the second marriage for both. The couple has one child, Rebecca, a year old. Friends said Rita would seek a divorce. --- Image by © Bettmann/CORBIS

2-ecds6h

ca. 1940s --- Rita Hayworth in Bathing Suit --- Image by © Bettmann/CORBIS

2-s0336l 2-u0xx51 Gilda_trailer_hayworth1

Forrás: Múlt-Kor, Wikipedia, Bestmoviesbyfarr