Miért kerül ez az óriási kő 4,7 milliárd forintba?

Azért, mert – bár egyelőre nem látszik – ez az óriási kavics egy 175 tonnás féldrágakő. Ha megtisztítják, gyönyörű zöld lesz, és ékszereket, szobrokat fognak készíteni belőle. 

A dél-kelet-ázsiai Mianmarnál bukkantak bányászok a mamut nagyságú, 175 tonnás jade kőre. Az óriási féldrágakő 170 millió dollárt, átszámítva 4,7 milliárd forintot ér. A követ Kínába szállítják majd, ahol ékszereket és szobrokat készítenek belőle.

Stunned miners thought they had won the lottery when they struck this enormous boulder - the world's most valuable piece of JADE worth $175m. See SWNS story SWJADE. Workers were excavating rare gems at a remote mine in Kachin State, Burma, when they stumbled across the huge jadeite rock on Thursday afternoon. It weighs a staggering 175 tonnes (174,600kg) , measures 9ft high, 18ft long and 18ft wide. Remarkable pictures show local politician U Tint Soe standing next to the giant gem as it towers above him. The rock - which will appear its distinctive green once cleaned - is second only in size to the a carved statue at the Jade Buddha Palace in China which weighs 260 tonnes.

A 44 éves Sao Min, aki megtalálta, azt gondolta, megnyerték a lottó ötöst, de csalódnia kellett: a kő az országé. A politikai vezetők máris hatalmas áldásról beszélnek, ami az országot, a kormányt és a pártot, no meg az embereket érte, egy nagyon jó jel arra, hogy szerencsés időszakot élnek.

Ha megtisztítják, szép zöld lesz

Ha megtisztítják, szép zöld lesz

A jáde a kínai iparművészetben régóta becsült, sokszor használt féldrágakő, aminek kétféle változata létezik: a nefroit és a jadeit – a szakemberek szerint a mostani óriási darab az utóbbi kategóriába tartozik. A minőségi jadeit kövek 70 százaléka Mianmarból származik, de a többmilliárdos kereskedelmet beárnyékolja a korrupció, a bűnözés, a feketepiac, és a környezet pusztítása.

Forrás: Iflscience, Independent