Honnan jön a póthaj? Mélyszegénységben élő nőktől és gyerekektől veszik el

Az idétlen parókák ideje lejárt, a póthaj akkor az igazi, ha valódi emberi hajszálakból készül. Mivel hatalmas piaca van  – csak Nagy-Britannia évente 43 millió tonna (!) emberi hajat vásárol -, bárhonnan, bármilyen indokkal megszerzik a hajszálakat.

Legtöbbször szegénységben élő indiai nők azok, akik Vishnu istennek ajándékozzák a hajukat, miután kopaszra borotválták a fejüket. A fekete aranyként is emlegetett hajat azonban nem az isten kapja, hanem a nagykereskedők. A legjobban azoknak az indiai nőknek a haját viszik, akik sohasem festették, vasalták, roncsolták azt, így a “szűz” hajszálak sokkal egészségesebbek, és könnyebben felhasználhatók. A nők nagy része tudja, hogy haját elviszik az áldozati helyről , de nem érdekli őket: ők az istenségnek akarnak ajándékot adni, és nem törődnek azzal, utána mi történik vele – még mindig jobb, mintha a kukába kerülne, vallják sokan.

FML-stylist "inach emir" prepping hair before client arrives-women in british hair salons being fitted with hair extensions that come from the other side of the world

Évi 7 milliárdos üzlet

Mivel a rituális hajvágásnak nagy hagyománya van, a nők akár órákig is sorban állnak a templom előtt – van, hogy a sor 3 kilométer hosszan kígyózik. A legrosszabb az, hogy sok gyereket is elvisznek ezekre a szertartásokra. A templomok pedig a nap végén összeszedik a sok hajat, jó pénzért eladják azt, s miközben azt ígérik, hogy a befolyt pénzből iskolákat, kórházakat támogatnak, a pénz és a haj nyomát később már nem lehet sem követni, sem ellenőrizni. Az egyik templomnak évi 7 milliárd (!) forintnyi bevétele volt a hajakból. A befolyt pénz elméletileg iskolák és kórházak számára kellene továbbadni, de gyakorlatilag lehetetlen követni.

A brit Naoimi négyszázezer forintért csináltatott hajhosszabbítást

A brit Naomi 400 ezer forintért csináltatott hajhosszabbítást

A tincsek azonban nemcsak önkéntesektől származnak

Egész Ázsiát járják a hajkereskedők, akik pénzt adnak a hajért cserébe, s nemegyszer fordult elő, hogy egy férj a felesége tudta nélkül adta el annak haját, vagy férfiak csapata egyszerűen elkapott egy hosszú hajú nőt, és kopaszra borotválták. A gyerekektől megfélemlítéssel, zsarolással, fenyegetéssel szerzik meg a hajszálakat. A sötétbarna, vagy fekete indiai haj aztán általában szőkére festve kerül fel angliai nők fejére, akiknek fogalmuk sincs, új tincseik honnan származnak – talán nem is érdekli őket.

39807B0A00000578-3849708-image-a-11_1476831308831

Az ukrán elítéltek hajából is póthaj lesz

A kelet-európai, gyakran természetes szőke hajtincsekre is nagy a kereslet, Ukrajnában ezért havonta hajvásárokat tartanak, és egyes orosz börtönökben a foglyok haját adják el.  A különböző helyekről összeszedett tincseket valahol Oroszország, Ázsia, és Anglia, illetve Amerika között éhbérért munkások egyenesítgetik, bogozzák, csoportosítják, fésülik, kötik, áztatják.

Forrás: Dailymail