Rekonstruálták egy 3500 évvel ezelőtt élt dúsgazdag bronzkori harcos arcát

3500 éves sírban talált bronzkori harcos arcát rekonstruálták a kutatók. A férfi maradványait egy kincsekkel megpakolt, délnyugat-peloponnészoszi sírban találták meg tavaly nyáron rá nem bukkantak.

A vaskos nyakú, hosszú hajú, markáns arcú, a kutatók által jóképűnek titulált férfi arcát Tobias Houlton, az arcrekonstrukció egyik legnagyobb szaktekintélye rekonstruálta.

bronzkori

A harcosnak széles arccsontja, szögletes állkapcsa és igen vaskos, erős nyaka volt

A számos sérülést szenvedett koponyára különleges kendőt helyeztek – ez a Manchester-módszer – , aminek segítségével még a fülek, szemek, és az orr alakjára is következtetni tudtak – ahol nem, ott a mai görög férfiak arcát vették mintának.

A harcos 30-35 éves lehetett halálakor, és Kr. e. 1500 körül élt (amikor a mükénéiek lerohanták a minószi civilizációt), valószínűleg szép hosszú hajat viselt, gyűrűje alapján gazdag is volt. A férfi sírjában talált kétezer tárgy – köztük ékszerek, bronzból készült kard, aranyláncok, tálak, fémkorsók, elefántcsont jelvény és a bronztükör  – nagyon sokat mesél az akkori kultúráról.

Nemrég rekonstruáltak egy bronzkori női arcot is

Érdekes, hogy nem is olyan régen írtunk arról, hogy tudósok rekonstruáltak egy 3700 évvel ezelőtt, a bronzkorban élt nő arcát, akit Avának neveztek el. A hölgy koponyáját és fogait Skóciában találták meg még 1987-ben egy sziklába vájt üregben. Valószínűleg csodaszép lehetett: ITT nézheted meg.

Forrás: Múlt-Kor