Emberek, akik soha, egyetlen arcot sem felejtenek el – Igen kínos szituációkba kerülhetnek

A legtöbbünk nehezen jegyez meg neveket, és társít hozzájuk arcokat. Hányszor gondolkodunk fél órákat, hogy hol is láttuk már az adott embert, és vagyunk frászban amiatt, hogy elfelejtettük a nevét, de még azt is, hol találkoztunk korábban. Nos, vannak emberek, akik pont ennek ellenkezőjével küzdenek.

Ők soha egyetlen arcot vagy nevet sem felejtenek el: akit egyszer láttak, azt megjegyzik, mégpedig pontosan.

Sokan titkolják a szuperképességüket, hogy ne keveredjenek kínos szituációba

Ők vannak a kínos szituációk másik oldalán, hiszen el kell viselniük, hogy mi, átlagemberek bizony rég elfelejtettük őket. Olyanok, mint egy két lábon járó memóriaegység. Egyikük bevallotta, hogy néha azért, hogy a másik ne szégyellje magát annyira, ő is úgy tesz, mintha nem emlékezne, hogy már korábban találkoztak. Így elkerülheti azokat a kínos szituációkat is, amikor a másik azt hiszi, azért emlékszik rá, mert annyira különleges, vagy sármos – pedig az illető szuperagy az égvilágon mindenkire emlékszik, azokra is, akik soha nem voltak szimpatikusak neki.

Meg tudod különböztetni az összes arcot egymástól?

Meg tudod különböztetni az összes arcot egymástól?

Harvardi kutatók nevet is adtak a memóriabajnokoknak

Ők az uper-recogniser-ek, azaz a szuper-felismerők. Csupán az emberiség két százaléka rendelkezik ezzel a szuperképességgel, pontosan ugyanannyian, ahányan arcvakok. Maga a képesség nemcsak azért hasznos, mert az illető mindig tudja, hogy ki kicsoda, hanem azért is, mert sokkal pontosabban ismer fel mondjuk egy bűnözőt egy fantomképről – vagy ad éppen az átlagnál  pontosabb leírást szemtanúként.

Te is letesztelheted, mennyire jó az arcmemóriád a New York Magazine oldalán! Ha 98-99 százalékos eredményt értél el, már tudhatod, hogy valószínűleg szuperképességed van.

Forrás: Omgfacts