Ezért félünk a bohócoktól

A coulrofóbiában (bohócoktól való irracionális félelem) létező fóbia, a legtöbb ember még a temetkezési vállalkozóknál és az állatkitömőknél is félelmetesebbnek tartja őket. A pszichológusok szerint azért, mert sosem tudhatjuk, mikor tréfálnak meg minket, vagy fordulnak át gonosszá.

Szóval, miért félünk a bohócoktól?

Kezdjük azzal, hogy azért, mert álarcot, festett arcot viselnek, ami elrejti igazi érzéseiket – így kiszámíthatatlanok. Ráadásul állandóan tréfálkoznak, de nemcsak saját magukkal, hanem a közönséggel is – szóval azt sem tudhatjuk, mikor vágnak egy tortát a képünkbe. Szájuknál hatalmas, véres szájra emlékeztető, elmázolt mosolyt viselnek, ami bárkire a frászt hozza.

A bohócoktól való rettegést azonban igazán John Wayne Gacynek sorozatgyilkosnak köszönhetjük

John Wayne Gacyn a hetvenes években  ártatlan tréfáiról elhíresült, gyerekbarát bohócként élt nappal a gyerek között, aztán kiderült róla, hogy szabadidejében embereket öl – 33 ember halálért volt felelős. Amióta ez beleégett a köztudatba, sokkal jobban félünk a bohócoktól felnőttként is. A filmgyártók pedig azóta is ezen lovagolnak, gonoszabbnál gonoszabb bohócokkal mélyítve paranoiánkat.

Egy 2008-ban Angliában végzett vizsgálat szerint a bohócokat a tévétől eltiltott gyerekek sem szeretik, éppen azért, mert bár bohókásan akarnak kinézni, egy bizonyos szemszögből nézve inkább ijesztőek, még a kórházak falára rajzoltak is.

Forrás: Theconversation