A kutyák rólunk álmodnak, a macskák a halálról

A kutyához valami ártatlan, kedves álmot képzelünk, míg a lábtörlőt rendszeresen belsőségekkel, egérfejekkel kidekoráló minioroszlánról más simán feltételezzük, hogy álmában is gyilkolászik.

Dr Deidre Barrett a Harvard Medical School klinikai és evolúciós pszichológusa szerint még nagyon sokat nem tudunk szőrös kedvenceink álmairól, de összefüggéseket már láthatunk.

Az emlősöknek hasonló alvási ciklusaik vannak, mint az embernek, megvan a gyors szemmozgású REM fázis is, amikor az álmok jönnek.

A hatvanas években elvégeztek egy kísérletet, amelynek során a macska agyának azon részét, ami blokkolja a mozgást alvás közben, átmenetileg megbénították. Az alvó macska REM fázisának kezdetekor hirtelen felugrott, sétált, nagy léptekkel átszelte a termet, csapkodott a mancsával, morgott, fújt, és általában úgy viselkedett, mint aki vadászik.

A kutyák mindenféle kísérlet nélkül is mozognak, amikor alszanak, sőt, nyöszöröghetnek is. Az ő mozulataikban nem találunk erőszakot, olyan, mintha játékkal, sétával, futással álmodnának. A tudósok szerint egymással, vagy  – mivel nagyon erősen kötődnek ember társukhoz – a gazdival játszanak álmukban.

Mivel a többi állatnak is vannak REM fázisai, de azok fajonként nagyon különböznek, valószínűleg a zsiráfok és a sünök is álmodnak, csak egészen másképp.

Egy 2001-es vizsgálat szerint a patkányok labirintusokkal álmodnak, míg a zebrapintyek az éneklést gyakorolják alvás közben. Az olyan gorillák, mint Koko, akik jelnyelven el tudják mesélni, mit álmodtak, rémálmokról is beszámolnak – Michael, egy másik majom egyszer azt álmodta, hogy megölik az anyját a vadászok.

Forrás: Iflscience