Mi a manó az a muntyák, és mit keres Magyarországon?

A Szegedi Vadasparkban találkozhatunk az első itt született muntyákkal, teljes nevén muntyákszarvassal. Alapvetően Kelet-Ázsiából származik, apró, félénk, viszont helyes kis szemfogai vannak.

A hím muntyákoknak van némi agancs a fejülkön, ezzel harcolnak a nőstényekért. A szegedi muntyáknak azonban nem volt nehéz dolga, eleve egy nősténnyel összezárva élt közös erdei kifutóban az amuri daruval. A félős állatok itt annyira biztonságban érezték magukat, hogy rászánták magukat a családalapításra is – ennek eredménye született meg október 15-én.

Kép forrása: Zooszeged, Fotós:

Kép forrása: Zooszeged, Fotós:Endrédi Lajos

A kis muntyákot szülei napközben jól elrejtik, de ahogy nagyobb lesz, úgy lesz egyre bátrabb is. Ha megnő, nemcsak növényeket eszik majd, de madarakat, kis méretű emlősöket, és dögöt is, ráadásul időnként úgy ugat, mint a kutya (ezért hívják őket angolul barking deernek, azaz ugató szarvasnak). A muntyák magyar név viszont felülmúlhatatlan.

Még néhány muntyák, csak a miheztartás végett:

Reeves-muntjac-licking-its-face reeves-muntjac-feeding-on-fallen-leaves Male-Reeves-muntjac-showing-small-tusk Male-Reeves-muntjac-eating-acorns-in-woodland female-reeves-muntjac-feeding-on-apple-in-garden Female-Reeves-muntjac

Forrás: Index, Arkive