Az aki vagy, nem egyenlő azzal, ahogy kinézel – Így érzi magát szépnek a világ legcsúnyább nője

Lizzie Velasquez újszülöttk progeroid szindrómában szenved, azaz képtelen hízni, egészségügyi problémái miatt pedig az is csoda, hogy egyáltalán él. A most 27 éves Lizzie megjárta a poklot, amióta óvodába került, nem volt olyan hely, közösség a világon, ahol ne csúfolták volna, kikiáltották a világ lecsúnyább nőjének is. Ő mégis szépnek érzi magát, és el is árulja, miért.

Ahányszor csak a lány megoszt egy fényképet vagy egy videót magáról, azonnal elkezdik támadni és leírhatatlan kegyetlenségel szedik ízekre megjelenése miatt. Lizzie azonban, akit szülei szeretetben, örömmel neveltek fel, nem adja meg magát. Könyvet ír, motivációs beszédeket tart, pontosan azért, mert ő aztán tudja, milyen lenézettnek, kitaszítottnak lenni, és mégis boldogan élni.

Amikor 17 évesen meglátta, hogy a világ legcsúnyább nőjének választották, átolvasta a fényképe alá írt többezer kommentet, hogy találjon legalább egyvalakit, aki a védelmére kel. Senkit sem talált. Ahogy ott ült, összetörve, ránézett az anyukájára, aki a másik szobában tévézett, és arra gondolt: ha ez az egész őt ennyire megviselte, akkor vajon mit tesz majd az anyjával? Lizzie ekkor kezdte el felépíteni önmagát. Elhatározta, hogy nem fog ott ülni, és hagyni, hogy azok a kommentek, vélemények határozzák meg azt, hogy ki ő. Nem vagyunk áldozatok addig, amíg nem hagyjuk, hogy mások azzá tegyenek minket.

Mondjon vagy írjon bárki bármit, ő ugyanolyan értékes embernek tartja magát, mint bárki mást. Vallja, hogy a szépséget nemcsak  a kinézet befolyásolja, hanem rengeteg egyéb dolog. Ha valaki önbizalomhiányos, az hiába fekszik kés alá, egyik szépészeti műtét követi majd a másikat, mert belül, a lélekben, az önbizalomhiány forrásában nem váltott semmi. Lizzie-nél azonban pont ez a rész van nagyon rendben, ezért is él nyugodtan, békésen, bátorítva másokat arra, hogy legyenek bátran önmaguk.

Azt mondja, hogy hiába a sok smink, haj, és miegyéb, amitől szépnek érezzük magunkat nőként, este, amikor lemostuk az arcunkat, levetkőztünk, csak mi vagyunk ott, senki más, a személyiségünk, a lelkünk, akik igazából vagyunk. És ha ez szép, akkor rendben vagyunk.

Forrás: Allure