Humoros kisfilm: Amikor az anyai szeretet felülmúlja még a megvetést is

Zseniális kisfilm egy brit rendezőtől, Sarah Clift-től, aki a mexikóiak életérzését rövid öt percbe sűrítette be. Benne van ebben a kisfilmben minden, amit Mexikóban láthat az ember: a keresztény kultúrával egybefonódott ősi azték, illetve maja kultúra, a család szentsége, valamint a küzdés, az élni akarás is, no meg persze az ördög maga: az amerikai republikánus párt elnökjelöltje, Donald Trump is.

A jó anya még saját elveit is feladva mindent megtesz azért, hogy egyetlen gyermekét nevetni lássa. Mikor a 8. születésnapjára készülő kisfiút megkérdezik a szülei, hogy mit szeretne a szülinapjára, a kisfiú egyből rávágja, hogy minden vágya egy olyan piñata, ami Donald Trump alakját mintázza meg. A szülinapi piñata elmaradhatatlan kelléke a mexikói szülinapi zsúroknak. A meghívott vendégek egymás közt versengenek, hogy ki tudja úgy megütni a jó magasra felakasztott papírmaséból készült, színes papírcsíkokkal feldíszített alakot, hogy kiessen belőle az a rengeteg cukorka meg csokoládé, amit a belseje rejt.

Az édesanya elvei megtagadják, hogy egy olyan ember, aki a mexikóiakat nyíltan tolvajoknak titulálta, betegye a lábát az ő házába, még akkor is, ha csak egy piñatáról is van szó. “Trump maga az ördög, el diablo” – mondja az édesanya, akinek eleinte esze ágában sincs teljesíteni fia kívánságát. Hetekig próbálja lebeszélni a fiút az ördög piñatájáról, de hiába. Végül az édesanya beadja a derekát, elmegy a piñatáért, és a motorjára kötözve viszi haza a fiának – de csak miután egy indián mágus kiűzte belőle az ördögöt a füstölőivel és a tojásokkal, amiket végiggörgetett Trump papírmasé-testén.

Érdekes megemlíteni még, hogy valóban léteznek olyan szülinapi piñaták, mint ami a filmben is látható. Van egy olyan érzésünk, hogy nem csak a gyerekbulikon népszerű a Donald Trump-baba, hiszen biztosan akad egy-két olyan felnőtt is, aki egy jókora baseballütővel szívesen szétveri a papírmasé-alakot egy pár cukorka reményében.

A kisfilm rendezője elmondta, hogy:

“Egy olyan művet szerettem volna alkotni, ami bemutatja, milyen erősek a mexikói asszonyok, és micsoda szépség rejlik a mexikói kultúrában. A humor is nagyon fontos volt a számomra, rendkívüli eszköznek bizonyult abban, hogy megértessem az emberekkel, milyen messzire tud elmenni egy anya annak érdekében, hogy boldoggá tegye a gyermekét.”

ITT még több Trump- piñatát nézhetsz meg.

Forrás: huffingtopost.com