Amelia Earhart halálának rejtélye megoldódni látszik – Nem zuhant le a gépe, hanem egy lakatlan szigeten élt tovább

Amelia Earhart üzemanyaga elfogyott, és 1937. július 2-án tűnt el a Csendes-óceán felett repülve, miközben megpróbálta az Egyenlítő mentén körberepülni a Földet. Azóta is csak találgatni lehetett, hogy hová tűnt, de a legújabb vizsgálatok szerint szinte biztos, hogy egy elhagyott kis szigeten élt hajótöröttként élete utolsó heteiben.

Egy nemrégiben végzett kutatás során kiderült, hogy nagy hasonlóság van Amelia és egy eddig ismeretlen hajótörött csontváza között. Kiderült, hogy Amelia és navigátora, Fred Noonan nem csapódott bele a Csendes-óceán vizébe, hanem sikeresen landoltak egy elhagyott, lakatlan kis szigeten, Nikumarorón. A Howlang-szigettől több mint 550 kilométerre található kis földdarabon rekedtek, és víz hiányában meghaltak.

extra_large-1478091400-cover-image

1940-ben egy brit gyarmati tisztviselő, Gerald Gallagher  egy hajótörött csontvázára bukkant az említett szigeten. Bár akkoriban azt hitték, hogy egy férfi maradványai azok, és nem is foglalkozott senki velük, az újabb vizsgálatok kiderítették, hogy egy Ameliával azonos magasságú női holttestről van szó, amelynek alkarja hosszabb volt, mint a megszokott.

A fotó 1937. július elsejének reggelén készülhetett mégpedig az Új-Guineai Lae-ben, miközben az igen boldognak tűnő, mosolygós Amelia Earhart – Frank Howard, a Vacuum Oil helyi képviselőjének társaságában – éppen arra várt, hogy feltöltsék a kétmotoros gépe üzemanyagtartályát,

Az utolsó fénykép Ameliáról: 1937. július 1-én reggel kapták le az Új-Guineai Lae-ben, ahogy Frank Howard, a Vacuum Oil helyi képviselőjének társaságában azt várta, hogy feltankolják repülőgépe üzemanyagtartályát

Karen Burns igazságügyi antropológus és Richard Jantz további vizsgálatai után kiderült, hogy Ameliának volt az átlagosnál hosszabb alkarcsontja. Miközben az 1800-as években született nőknél az orsócsont és felkarcsont hossza közötti arányszám 0,73 volt, addig a holttesté és a sokat fényképezett Ameliáé 0,76.

A tervezett útvonal - a szaggatott vonalak jelzik utolsó ismert pályáját

A tervezett útvonal – a szaggatott vonalak jelzik utolsó ismert pályáját

Ez nem bizonyítja egyértelműen, hogy Amelia csovel együntvázára bukkantak, de nagyon nagy az esély rá, hogy igen. A szigeten ráadásul amerikai gyártmányú kozmetikumokat, zsebkést, tábortűz nyomait találták meg. Az is kiderült, hogy Amelia július 2 és 6 között több, mint száz segélykérő jelet adott le rádión, tehát a gépe nem zuhant a vízbe, hanem ott volt mellette. Végül valószínűleg a hullámok vitték a sírba a gépet Fred Noonan holttestét.

Forrás: Iflscience