Fantasztikus felfedezés: A kutatók rájöttek, hogyan tudunk sokkal lassabban öregedni

Egy japán kutató, Oszumi Josinori nemrég Nobel-díjat kapott  a sejtfiatalodásért elsődlegesen felelős folyamat azonosításáért. A magyarok sincsenek túlzottan lemaradva, ha az öregedés kutatásáról van szó: egy szegedi laboratóriumban már képesek indukálni és meghosszabbítani a sejtek fiatalodási képességét.

Ez nemcsak az örök fiatalságot kergető sztároknak jelent jó hírt, hiszen egy sor, öregedéssel összefüggésbe hozott betegséget is könnyebben kezelhetünk vagy előzhetünk meg  a jövőben. Az is elképzelhető, hogy bizonyos kor felett egyszerűen megvizsgáltatjuk majd, mennyire aktív a sejtmegújító képességük, s ha nem eléggé, akkor kapunk olyan gyógyszert, ami segít kikerülni olyan betegségeket, mint a rák, az izomsorvadás, az Alzheimer-, Parkinson- vagy Huntington-kór. A szegedi génkutató cégnek már megvan ez a hatóanyag.

De hogyan lehetséges az öregedést lelassítani?

Oszumi Josinori, egy japán molekuláris sejtbiológus autofágiával kapcsolatos kutatási eredményei egészen fantasztikusak. Az autofágia – más szóval önemésztés – természetes része a sejtműködésnek. A felhalmozódó káros anyagokat, károsodott struktúrákat a sejtek automatikusan lebontják, alkotóelemeire szedik szét, majd ezekből új, egészséges sejteket állítanak elő. Így tehát az elhasználódott, régi, vagy éppen sérült makromolekulákból új készül. Azonban ahogy öregszik az ember szervezete, ez a sejtmegújító képesség romlik, a káros anyagok felhalmozódnak, emiatt kóros elváltozások, betegségek alakulnak ki a szervezeteben: így alakulnak ki a rák egyes formái, a cukorbetegség, az Alzheimer-, a Parkinson-kór vagy például az izomsorvadás.

A sejtmegújulás folyamatát Erdős Attila cégvezető a takarítónő munkáján keresztül szemléltetette a hvg.hu-nak:

„Egy intézmény működésében ritkán a takarító teljesítményét szokták kiemelni, gyakorlatilag észrevétlenül végzi feladatát és mindenki magától értetődőnek tartja, hogy reggel tiszta irodában kezdi a munkát. Azonban ha kivennénk a szervezet működéséből a takarítót, akkor szépen lassan ellepné a szemét az irodákat, amíg végül ellehetetlenítené a munkavégzést és mindenféle működést. Gyakorlatilag ugyanezt a szerepet tölti be az emberi szervezetben az autofágia.”

A cég vezetőjével a HVG készített interjút, itt tudtok tovább olvasni.