Amikor tudósok telefonná alakítottak egy macskát – 5 borzalmas kísérlet a történelemből

Voltak esetek, amikor az orvostudomány fejlődése érdekében végeztek furcsa vagy kegyetlen kísérleteket, máskor azonban a színtiszta őrültség vezetett a műtőbe.

Telefonná alakított macska

1929-ben, még az állatvédő szervezetek megjelenése előtt Ernest Glen Wever és Charles W Bray walkie-talkie-vá alakítottak egy macskát. Az állat koponyájának egy részét eltávolították, elektródákat vezettek a jobb hallóidegébe és a teste más pontjaira, majd a drótokat a hangszigetelt szobában egy nagy erősítőhöz kötötték. Amikor az egyik kutató a cica jobb fülébe beszélt, a hangot az erősítőből lehetett visszahallani. Aztán megölték az állatot, és rájöttek, hogy halott macskával már nem lehet telefonosat játszani.

Kétfejű kutya

Vladimir Demikhov szovjet tudós szeretett szervátültetésekkel kísérletezni. A legismertebb esetben 1959-ben kétfejű kutyát hozott létre úgy, hogy összekötötte a fogadó kutya keringési rendszerét  a másik fejjel is. A két fej enni és inni is tudott külön, de négy nap után meghaltak.

Zentralbild/Weiß 14.1.1959 Berlin- Letzte Kopftransplantation des sowjetischen Physiologen Demichow in der DDR, Der international bekannte Physiologe Vladimir Demichow, Leiter des Laboratriums für Organtransplantationen des ersten Medizinischen Instituts Moskau, der sich zur Zeit in einem zirka dreiwöchigen Besuch in der DDR aufhält, führte am 13.1.1959 die letzte in der DDR gezeigte Kopftransplantation durch, die ebenso wie alle bisher in Berlin und Leipzig durchgeführten Herz-Gefäß- und Kopftransplantationen erfolgreich verlief. Mit dem geglückten Experiment demonstriert der sowjetische Gast erneut vor seinen Fachkollegen, unter denen sich namhafte Mediziner der DDR, wie Prof. Dr. Brugsch, Leiter der I. Medizinischen Klinik der Poliklinik der Charite; Prof. Dr. Zetkin und Prof. Dr. Baumann, Leiter des Forschungsinstituts für cortico-viscerale Therapie und Pathologie der Deutschen Akademie der Wissenschaften, befanden, die Leistungsfähigkeit des sowjetischen Gefäßnähgeräts , das in der Fachwelt als "Sputnik der Chirurgie" bezeichnet wird. UBz.: Nach Beendigung der Kopftransplantation. Bei beiden Köpfen sind Elektronen eingelegt (Verband) zwecks Durchführung Elektronenzephalographischer Untersuchung.

Új orr a háborús sérültnek

Az első világháborúban több, mint háromezer katonát kezeltek srapnelek okozta sérülésekkel a kórházakban. A modern plasztikai sebészet atyjának tekintett Dr. Harold Gillies dokumentálta a legjobban az eseteit, köztük William Spreckley hadnagy arcátültetését. A katonának orra és arca súlyosan roncsolódott, de a bordáiból képzett szövet beültetése után új arcot kapott.

content-1477664073-face

Sötétben világító malacok

Ezt már kínai kutatók követték el, amikor medúza géneket fecskendeztek 10 sertésembrióba. A malacok túlélték a beavatkozást, és később zölden fénnyel világítottak a sötétben, illetve ultraibolya sugarak alatt. A tudósok szerint a malacok élettartama nem csökkent, tehát nem okoztak nekik károkat. Törökországban hasonló technikával zölden fénylő nyulakat és birkákat is létrehoztak már. Magát a módszert  a Hawaii John A. Burns Orvosi Egyetemen fejlesztették ki, eredeti célja az volt, hogy hatékonyabbá tegye  a termékenységi vizsgálatokat, illetve fejlessze  a lombikbébi technikákat.

Emberi fül az egéren

1997-ben mindenkit sokkolt az a szőr nélküli egér, aki egy emberi füllel a hátán mászkált. Dr. Charles Vacanti és asszisztense Linda Griffith-Cima  egy emberi fül DNS-ét ültették be az egér DNS-ébe, így tulajdonképpen kinőptt a fül az állat hátán. A cél egyébként az volt, hogy a fül nélkül született, vagy megsérült fülű embereken a jövőben könnyebben tudjanak segíteni. Azóta  a tokiói és kiotói egyetem közös kutatása során megismételték a kísérletet, ám ekkor az emberi fülporcot indukált pluripotens őssejtek segítségével ültették egy patkány hátába.

content-1477663281-vacanti-mouse

Forrás: Iflscience