Így gyógyítja az erdő az embereket

Kivágjuk a fákat, kutyát sétáltatunk benne, jó esetben csak sétálunk és csodáljuk a természet szépségét. Eközben az erdő is tesz értünk, nem is keveset. Kimutatható változásokat okoz a szervezetben: csökkenti a stressz-szintet, megnyugtat, ellazít, feltölt, erősíti az immunrendszert, és még sorolhatnánk.

“Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.” – mondta Fekete István a természetről, és bizony igaza volt.

How Forests Heal People from Nitin Das on Vimeo.

Japán orvosok nem véletlenül írják fel a betegeiknek receptre az erdőfürdőt: segít megőrizni az egészségüket. Már eleve a tiszta levegő és a testmozgás érezteti áldásos hatásait, immunrendszerünk megerősödik a  rendszeres szabad levegős sétától, de a fákból párolgó illóolajok akár gyógyítani is képesek. Már maga az erdő látványa is segít: 1972 és 1981 között vizsgálták egy pennsylvaniai kórházban a betegeket: azok, akiknek szobája erdőre, parkra nézett, kimutathatóan hamarabb gyógyultak, és kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük. Kutatások támasztják alá azt is, hogy a zöld környezetben élő emberek sokkal ritkábban depressziósak, és vérnyomásuk is alacsonyabb. Japánban azok az önkéntesek, akik kísérletképpen 2-3 napot túráztak az erdőben, a vérvizsgálat után aktívabb, rákos sejteket pusztító sejtekkel rendelkeztek.

Az erdőbeli séta ráadásul javítja az agyműködést: azok a gyerekek, akik idejük nagy részét a természetben töltötték (mert külföldön egyre több erdőbe telepítenek ovit), jobban teljesítettek a memóriateszteken, és hatékonyabban tanultak. Kockázatfelismerő képességükés kézügyességük is sokkal jobb volt, mint négy fal közé zárt társaiknak.

Forrás: Vimeo