Volt idő, amikor azt hitték, hogy a nők képesek a hangjukkal bárkit elpusztítani

A régi korok bővelkedtek furcsábbnál furcsább hiedelmekben és babonákban. Egy időben például azt gondolták, hogy a nők képesek a hangjukkal gyerekeket gyilkolni…

Már az ókori görög mítoszvilágban is megjelent, hogy a nők hangja veszélyes lehet. Vegyük csak a sziréneket, akik gyönyörű hangjukat arra használják, hogy gyilkoljanak, és miközben madárkarmaik vannak, szárnyaikkal röpködnek és kísértésbe ejtenek mindenkit.

1

Ez itt egy hárpia, a görög mitológiából egy, a szirénekhez hasonló lény, azaz félig madártestű, szárnyas női szörny

Az ókori görögöknél a temetési beszédeket is férfiak mondták

Attól tartottak, hogy a női ének olyan erőteljes, hogy még a túlvilágba lépett lelket is megzavarhatja. Más kultúrákban viszont pont a nőket énekeltették a sírnál, hogy kvázi kísérjék az alvilágba jutó ember útját.

44ae66e0-7e6e-0134-18cf-060e3e89e053

A középkorban aztán már mindenki azt gondolta, hogy a női hang veszélyes

Ha egy nő szidott egy embert vagy állatot, attól tartottak, az átkok fognak is, és amit a nő kívánt, az teljesülni fog. Emiatt fogtak perbe rengeteg nőt boszorkányság vádjával – attól rettegtek, hogy az állatok elpusztulnak, a fák kiszáradnak, a gyerekek meghalnak a női hangtól és káromkodástól. Sokáig nők a szent helyeken meg sem szólalhattak, főleg nem a templomokban. Ha nem értettek valamit a szertartáson, meg lett mondva, hogy maradjanak csendben és majd otthon kérdezzék meg a férjüket.

3f65fcc0-7e6e-0134-18ca-060e3e89e053

Soha ne kövessük a sötében felhangzó gyönyörű női énekszót, mert végünk!

Egyesek azt is tudni vélték, hogy a nők hangja az ördög szellentéséhez hasonlít

S ahogy a férfiak isten hangján szólnak, úgy egyes nők – főleg azok, akik már nem menstruáltak – az ördögén. Fütyülni pedig még az 1800-as években sem fütyülhettek nők, annyira beleivódott az emberekbe, hogy a női hangtól félni kell. No persze, hiszen még kiderült volna, ha hagyják őket beszélni, hogy ugyanolyan értelmesek és értékesek, mint a férfiak – ezt pedig egy magára valamit adó vallásos férfi soha nem tűrte volna el.

Forrás: Bustle