Einstein is harcolt a melegek jogaiért

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság csak 1973-ban törölte a homoszexualitást a mentális és érzelmi betegségeket felsoroló listáról. A melegeket előtte néhány száz évvel még ördögi teremtményeknek tartották, akik járványt vagy természeti katasztrófát hoznak lakóhelyükre.

A középkori keresztény egyház elképesztő eltévelyedéseinek egyike volt csak a homokszexualitás üldözése. Büntettek, tiltottak, irtottak mindent, aminek köze volt akármilyen szexualitáshoz: az önkielégítés, a házasság előtti nemi élet, a misszionárius pózon kívül bármi, a házastársak ünnepnapon történő együttléte és az egyneműek szerelme is kereken meg volt tiltva, sőt, halálos bűnnek számított. Aki megszegte a szabályokat, azt máglyán elégették. A homoszexuális emberekről ráadásul azt gondolták, annyira gonoszak, hogy tuti földrengés, árvíz vagy pestisjárvány jár a nyomukban.

Ahogy csökkent végre az egyház befolyása a mindennapi életre, úgy vette át az állam a katolikusok meleggyűlöletét. Az erkölcstelenségnek titulált homoszexualitást aztán a franciák törölték először a büntetőtörvénykönyvből 1810-ben. 1870-ben Westphal német pszichiáter már tanulmányt írt a témában, és az egyneműek szerelmét a szexualitás egyik vállfajaként írta le. Idővel aztán a kutatók elérték, hogy a másfajta érdeklődést minden országban egyfajta veleszületett csökevényességként vegyék figyelembe, és ne büntessék – tulajdonképpen így védték őket a haláltól és a börtöntől. A melegek azonban ettől még a börtöntöltelék kategóriából csupán átkerültek az őrültek közé. Még Freud is betegségként írta le, de már nem akarta terápiával, vagy bármi mással “átneveltetni” a melegeket. A huszadik században aztán a melegek elkezdtek kampányolni a jogaikért, az őrült vagy a beteg címke ellen tiltakozva.

Itt jön az érdekes rész: Magnus Hirschfeld német pszichiáter 1919-ben megalapította a Szexuális Tudományok Intézetét, az volt a cél, hogy felvilágosítsa a lakosságot a melegekről, és harcoljon az egyenlő bánásmódért. Olyan emberek írták alá a petíciót, mint Albert Einstein, Rilke, Zola, Tolsztoj, Tomas Mann és Hermann Hesse.

Aztán jött a gazdasági világválság és a második világháború. Hitler, Mussolini és Sztálin kegyetlenül üldözte és irtotta a homoszexuális embereket, a koncentrációs táborokban külön jelük is volt, a rózsaszín háromszög. Talán mondanunk sem kell, mennyi bántalmazásnak voltak kitéve. Sok évtizednek kellett eltelnie, mire ismét sikerült az emberekkel megértetni, hogy a melegek nem betegek és nem szorulnak sem átnevelésre, sem pszichiátriai kezelésre csupán nemi érdeklődésük miatt.

Forrás: Google, Wikipedia, Wikpedia2,