Az ország, ahol már külföldről vásárolják a szemetet

Svédországban és Norvégiában annyira hatékonyan működik a szemét újrahasznosítása, hogy jópár éve már importálják a szemetetet más országoktól. 

Az északiaknál olyan hatékony szeméterőművel dolgoznak, amelyek az újrahasznosítással együtt energiát is termelnek. Ezekbe a svéd és norvég szemét már nem elegendő, ezért kell külföldről behozni azt – a britektől, az olaszoktól az rektől. A szemét Skandináviában tulajdonképpen nyersanyag, ha mást nem, hőt termel, amit hasznosítani lehet a hideg éghajlaton, vagy ha nem égetik el, másképp újrahasznosítják azt.

Hulladékégetők egyébként a legtöbb európai országban, köztük hazánkban is működnek. Ahhoz azonban, hogy valóban jól hasznosítsuk újra a szemetet, fontos annak szelektív gyűjtése, és megfelelő válogatása is – a svédeknél ezt már a gyerekek is megtanulják, és minden flottul megy, ahogyan a közösségi kertek, az eletromos, hibrid autók, biogázzal működő buszok használata, a helyi termelőktől vásárolt bio zöldség fogyasztása is. A környezetvédők azonban nem teljesen elégedettek, attól tartanak, az égetésből származó mellékanyagok szennyezik a levegőnket – az erőművel működtetői szerint ez azért nincs így, mert hatékony szűrőrendszert alkalmaznak.

Forrás: Themindunleashed