Román gyerekek készítik éhbérért a Kinder tojásokat?

A Sun nyomozása szerint a híres Kinder tojások sárga tartályába román gyerekek és nagyszüleik tuszkolják bele a kis figurákat, alkatrészeket, nem messze a magyar határtól.

A nagy felfedezéshez nem kellett mást tenni, mint utánanézni a Kindert gyártó olasz Ferrero cég román beszállítójának. A Romexa nevű vállalkozás egy alvállalkozónak adta ki a feladatot, ez az alvállalkozó pedig nem vacakolt gyárakkal, munkabérekkel, meg ilyesmivel, hanem kiadta a munkák egy részét szegény román családoknak. Ott minimális pénzért cserébe – 80 forintos órabérért –  a családok otthon lévő, cselekvőképes tagjai rakták össze a a tojásalkatrészeket. A Sun újságírója megkeresett egy ilyen családot, ahol fényképes bizonyítékokat gyűjtött, majd a részletek mellett azt is megtudta, elég megterhelő, monoton munka ez, de az a kis pénz is nagyon kell, ezért csinálják minden nap 13 órában.

nintchdbpict000283697537

A Sun persze megkereste  az alvállalkozót, meg az ügyben szereplő vezetőket. A játékokat és sárga műanyag tojásokat gyártó Prolegis cég vezetője nem nyilatkozott az ügyben, sőt, konkrétan elszaladt az újságíró elől, és magára zárta az ajtót. A nyilakozatot tevő családnál hogy, hogy nem, hirtelen egy taxi jelent meg, ami elvitte zsákokban az addig odavitt tojásalkatrészeket, és közölték, hogy a jövőben nem lesz tojásos munka. A cég szóvivője nyilatkozatban tagadott mindent, amit a román család elmondott, azt állítják fogalmuk sem volt arról, hogy az alvállalkozó szegény családokkal üzletel feketén.

Forrás: Index