Te is ugyanúgy el vagy veszve ebben a világban, mint én?

Egy újabb elgondolkodtató kisfilm okostelefon-függőknek.

Az okostelefonok és az internet kétség kívül összeköti az egymástól távol lévő embereket, ugyanakkor el is választja azokat, akik egymás közelében élnek. Már-már nem is foglalkozunk azzal, aki a közvetlen közelünkben él, csak a virtuális ismerőseinkkel tartjuk a kapcsolatot. Ennek a nagyon érdekes és elgondolkodtató kisfilmnek a címe már mindent elmond: “Are you lost in the world like me?” Magyarul: Te is ugyanúgy el vagy veszve ebben a világban, mint én?

A filmet végig egy azonos című dal kíséri, melyet a Moby and the Void Pacific Choir alkotott meg. Steve Cutts fekete-fehér kisfilmjének ez az újra és újra visszatérő üzenete: Ezek a rendszerek meg fognak dőlni!

Az animációs kisfilm a műfaj 100 évvel ezelőtt alkotó szülőatyjának, Max Fleischernek a stílusában készült. A zsidó származású Fleischer 1883-ban született Krakkóban, ami akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte. Fleischer 4 évesen, szüleivel és testvéreivel együtt emigrált az USA-ba, ahol később olyan neves rajzfilmfigurákat alkotott meg, mint Betty Boop, Kokó bohóc és persze az örök spenótkedvelő matróz, Popeye.

Reméljük, te még nem vagy úgy elveszve ebben a világban, mint a film főhőse, a kisfiú, aki hiába próbál kapcsolatot létesíteni a körülötte lévő emberekkel, minden próbálkozása kudarcba fullad. Neki nincs okostelefonja, így csak szimplán megszólítja az embereket az utcán, az étteremben, de a többiek még csak válaszra se méltatják. Közben az egyetlen másik ember, aki hasonlítana rá, sajnos öngyilkos lesz, és egyedül a kisfiú az, aki megsiratja az értelmetlenül kimúlt fiatal életet, a többiek mindeközben csak a telefonjukkal filmezik, ahogy a felhőkarcolóról leugrik a fiatal lány, és senki sem hív segítséget. Mindannyian csak egymás mellett léteznek, de egyikőjük sem él valódi életet az analóg világban.

Forrás: 3nz.it