Az indiai állam, ahol a férfiak küzdenek az egyenlő jogokért

Miközben a fejlett civilizációkban is azért kell küzdenünk, hogy a nők ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak, addig az indiai Meghálaja államban a férfiak csináltak forradalmat azért, hogy legalább közel egyenjogúak legyenek a nőkkel.

A hegyek közt élő, másfélmilliós létszámú kaszi nép úgy rendezkedett be, hogy minden gazdasági hatalom a nők kezében van évszázadok óta.

_57988598_shillong_allen_48

A lányok örökölnek, házasságkötéskor a férfi költözik a lányos házba, és neki kell alkalmazkodni hozzájuk, a megszülető gyerekek az anyjuk vezetéknevét kapják meg, a férfiak meg arra jók, hogy további lányokat nemzzenek.

market-day-in-cherrapunje-001

Na jó, a politikában ott is a férfiak vannak döntő többségben, de a gazdasági hatalom mindenképpen a nőké. Ezért is történt meg a lázadás, amely során a férfiak a szüfrazsettekhez hasonlóan lázadni kezdtek a jogaikért. A felkelést egyébként elfojtották, egyelőre a férfiak minden elégedetlenkedése mellett marad minden a régiben.

children-in-one-of-the-vi-001

Ami külön érdekesség, hogy a családon belüli erőszak ugyanúgy jelen van a kaszik között, vannak férfiak, akik verik a nőket, gyerekeket, de a válás könnyű és társadalmilag elfogadott lépés, tehát a bántalmazott nő könnyedén kiléphet rossz házasságából, minden támogatást megkap a közösségtől.

Forrás: BBC, Guardian