“Így legyél szép, miután laposra vert a férjed!”

A marokkói közmédiában a tévében leadtak egy olyan anyagot, amiben hasznos tippeket adnak a megvert feleségeknek ahhoz, hogy tüntessék el a kék foltokat arcukról. Hiszen ki szégyenítené meg magát azzal, hogy a verés látható jeleivel megy dolgozni vagy vásárolni?!

Igen ám, de egy alapos verés nyomait nem lehet csak úgy simán, könnyedén eltüntetni. Miután felitattuk a vért, és szemcseppet rajtunk kisírt szemünkbe, hogy ne legyen vörös, vegyük meg a tévében ajánlott profi sminkes kellékeket, és fogadjuk meg a mosolygós szakemberek tanácsait.

611

A műsor házigazdája még hozzátette az adás végén:  “Reméljük, szépségtippjeink segítenek átvészelni a mindennapok kihívásait”

Miután  – szerencsére – óriási botrány lett a videóból, a 2M csatorna vezetői Facebook-oldalukon reagáltak az időközben törölt felvétellel kapcsolatban. Szidták a szerkesztőket, hiányolták a komolyságot és érzékenységet, amivel ezt az érzékeny témát megközelíteni lehet.

Marokkóban egyébként, már fokozatosan javul a helyzet, a nők még mindig iszonyú helyzetben vannak – és itt poersze ismét különbséget kell tennünk a vidéáki, és a városi élet, hozzáállás között. Egy marokkói nő csak férje  írásos engedélyével utazhat külföldre, a házasságtörés esetén őt jobban büntetik, hajadonként teherbe esni pedig olyan mértékű megalázást von maga után, hogy jobb nem részletezni. Nem nagyon történik ilyen, mert a lányok már 15 éves koruktól férjhez adhatók. Ennek ellenére a marokkói nők folyamatosan küzdenek az oktatáshoz, egyenlő munkabérhez, szabadsághoz való jogaikért,  felháborodásuk a fenti videóval kapcsolatban is elég erős volt.

Forrás: 444, Guardian