A macskád tehet róla, ha fura vagy az ágyban

A főleg macskák által terjesztett parazita, a  Toxoplasma gondii annyira megváltoztatja gazdateste hozzáállását, hogy akár szexuális szokásaink is megváltozhatnak a fertőzés miatt.

extra_large-1480353295-cover-image

Az élősködő bizonyítottan megváltoztatja a viselkedést: az áldozatul szolgáló egerek macskáktól való félelelmérzete jelentősen csökken, vakmerősége nő. Az egér vonzódni kezd a macskapisi szagához, és agyában a félelem helyett a szexuális izgalomért felelős területek aktiválódnak.

Az embereknél pedig kapcsolatba hozták már az agydaganattal, öngyilkosságokkal, skizofréniával, agresszív vezetési stílussal, és a dührohamokkal is. Az új kutatások szertint pedig felelős lehet azért, hogy odavagyunk a kötözős szexért, a szado-mazo játékokért, vagy más szokatlan szexuális viselkedésért.

Ahogy az egereknél bekapcsolhat a szexualitás ott, ahol a félelelemnek és a menekülésnek kellene, úgy az embereknél is – bár ez a felelősséget nem veszi le a vállunkról. Legalább már tudjuk, kik és miért írták-forgatták a Szürke ötven árnyalatát… az egészért a macskák felelősek.

Forrás: Iflscience