Az ország, ahol a HIV-fertőzött anyáknak egészséges gyereke születik

Nincs is annál szörnyűbb, mint terhesen megtudni, hogy HIV-fertőzöttek vagyunk. Lesothói Királyságban azonban már tényleg egészséges gyerek születhet egy ilyen terhességből is, hála a mobil AIDS-központoknak.

Az AIDS fészke Afrika, ott regisztrálják a legtöbb megbetegedést. Lesothóban, ahol minden negyedik ember fertőzött, korábban rengeteg gyerek született eleve HIV-vírussal megfertőzve, és életük még akkor sem alakult a legjobban, ha hozzájutottak a gyógyszerekhez. Szerencsére a modern gyógyszerek segítségével kezelni lehet a kis betegeket.

Most már képesek arra is az orvosok, hogy a fertőzött anya szervezetében annyira lecsökkentsék a vírusszámot, hogy a baba egészségesen születhessen meg. Különböző alapítványok mobil klinikákat állítanak fel a kisebb településeken is, így az emberek egynapi járóföldre találnak gyógyszereket, kezelést. A klinikákon tesztet is végeznek, ami azért nagyon fontos, mert még mindig többezer anya és gyerek él úgy, hogy beteg, de nem is tud róla. A felfedezetlen betegséggel született gyerekek fele kétéves koráig meghal.

Ezért is olyan fontos ez az anyuka, aki végre fertőzésmentes babát tudott megszülni úgy, hogy ő maga beteg.

“A nővérek azt mondták, hogy akkor is lehet egészséges kisbabám, ha én fertőzött vagyok. Amikor megszületett, támogattak, a kislányom pedig gyógyszereket kapott. Mondtam a nővérnek, hogy nincs pénzem elvinni ilyen gyakran a picit a messzi kórházba, ő segített regisztrálni a programba. Így az utazást is támogatták” – nyilatkozta az anyuka. “Kiváltságos helyzetben vagyok, és nagyon örülök, hogy a lányom nem HIV-vel született.”

Forrás: Metro