Egy fehér író, aki feketének maszkírozta magát, hogy átélhesse, mit jelent feketének lenni az ötvenes évek Amerikájában

John Howard Griffin fehér amerikai író meg akarta érteni, és aztán hitelesen visszaadni, mit jelent feketének lenni az ötvenes évek Amerikájában. Elváltoztatta a külsejét, és jött a nagy kaland…

Griffin feketeként

Griffin feketeként

“Az üldözött, megcsalt, a rettegő és megvetett ember története ez. Lehettem volna zsidó Németországban, mexikói számos államban, vagy akármelyik, alacsonyabb rendű csoport tagja. A történet ugyanez lett volna”

– mondta Griffin azután a hat hét után, amit feketének álcázva élt a déli államokban. Foglalkozását és nevét megtartotta, de mivel arrafelé nemigen ismerték, illetve egy különleges arckezelésnek hála eleve feketének tűnt, senki sem jött rá az igazságra.

black-like-me

A jómódra utaló ruházatú, illedelmesen viselkedő férfi (mintha ezért cserébe adnának jogokat…) mindenhol az előítéletekbe ütközött a fehérek részéről, míg a feketék ismeretlenül és “furcsa” ruhában, furcsa viselkedéssel is befogadták. Az író hat hét után levette az áruhát, de  még évekig képtelen volt keverni a fejéből azokat a rasszista gyűlöletbeszédeket, a kegyetlenségeket, megalázó jeleneteket, a megkülönböztetés testi-lelki terheit, amiket feketeként tapasztalt.

og-1

Történetéből Black like me címmel könyvet írt, ami csak Amerikában másfél év alatt 13 kiadásig jutott. Őszintén írt a feketék eltiport jogairól, küzdelmeikről, hogy egyáltalán emberként tekintsenek rájuk. Grifffin ezután még sokáig aktívan részt vett a fekete polgárjogi mozgalomban, előadásokat tartott, cikkeket írt, könyve a mai napig tananyag az amerikai középiskolákban és egyetemeken. Itthon “Néger voltam Amerikában” címmel olvashatjuk el  – érdemes.

Forrás: Allthatisisnteresting