Olyan szenvedély miatt engedélyeztek eutanáziát ennek a holland férfinak, amiben sok magyar is szenved

A holland Mark Langedijk alkoholista volt, és bár 21 alkalommal próbált meg leszokni, semmilyen elvonókúra nem segített rajta. A férfi úgy döntött, ennél a halál is jobb.

Az eset azért kavart hatalmas port, mert Hollandiában: engedélyezték a 41 éves férfinak, hogy orvosi felügyelettel átsegíttesse magát a másik oldalra. 2002 óta ugyanis a holland törvények engedélyezik, hogy ha valaki elviselhetetlen szenvedéseken megy keresztül, és nincs remény a javulásra, az a halált választhassa. Persze a döntést nagyon alapos kivizsgálás előzi meg, köztük pszichiátriai vizsgálat is, de a férfi minden teszten átment. Mark utolsó napján családja volt vele, ebédeltek egy jót, ittak egy kis bort, elszívtak egy cigarettát, aztán Mark lefeküdt, és miután sírva elbúcsúztak egymástól családtagjaival, előbb elaltatták, aztán megkapta a szert, ami megállította a szívét.

Marcel, a bátyja egy interjúban így mesélt az egész folyamatról:

“A szüleink el tudtak búcsúzni tőle… és ő is el tudott búcsúzni tőlük. Hogyha csak… lelőtte volna magát vagy vonat elé állt volna, az nagyon más lett volna. Kegyetlen lett volna nagyon. Elmondom, hogy ez egyáltalán nem kényelmes. Ez nem olyan, hogy itt Hollandiában megöljük az alkoholistákat. Nagyon bonyolult, nagyon nehéz és egy óriási lépés. Fontos, hogy mindenki megértse, mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, de vannak olyanok, akik egyszerűen gyógyíthatatlanok. Ha nem tudsz rajtuk segíteni, végül megölik magukat” – mondta.

Az ügyben konzervatív politikusok és a katolikus egyház képviselői igen erősen nyilatkoztak arról, hogy a halál nem megoldás, és az eutanázia szabályai túl megengedőek.

Forrás: BBC