15 híres gondolat a világ legszerényebb elnökétől

José Mujica 2010-2015 között volt Uruguay elnöke, aki fizetése 90 %-t jótékony célokra utalta, hogy pont annyiból éljen, amennyiből országának átlagos polgárai, azóta is visszafogott életet él, az elnöki palotát pedig átadta a hajléktalanoknak.

Mujica elnökként  is saját házában élt, míg a palotát akkor használták, ha az összes hajléktalanszálló betelt, és nem volt hova menniük az embereknek. A férfi egy elnöki rezidenciaként működő tengerparti luxusingatlant is eladott, a pénzből pedig egy iskolát támogatott. Feleségével- aki szintén paraszti családból származik – zöldségeskertjükben dolgozgattak, traktort vezettek, ha kellett, kimenős autójuk pedig egy több évtizedes Volkswagen Bogár azóta is. Szerintük a boldogság Homérosz óta ugyanazt a három dolgot jelenti: szeretetet, gyerekeket és jóbarátokat.

A videóban ilyen gondolatokat oszt meg velünk:

“Kitaláltunk egy halom felesleges szükségletet is, megvásároljuk az újat, eldobjuk a régit. Ezzel pocsékoljuk el az életünket! Ha vásárolsz valamit, akkor nem a pénzeddel fizetsz, hanem az életed azon óriáival, amíg azt a pénzt elő tudod teremteni. A különbség az, hogy az egyetlen dolog, amit nem lehet megvenni, az maga az élet. Nyomorúságos dolog így elpazarolni az életet és a szabadságot.”

Mujicával rengeteg interjú készült, ez a videó  Yann Arthus-Bertrand “Human” című filmjében szerepel.

Forrás: Pozitívnap