A kutya, aki megmentett egy egész alaszkai falut

Az 1920-as évek Alaszkájában Balto, a szánhúzó kutya társaival együtt rengeteg ember életét mentette meg a diftériajárvány idején.

A torokgyík – ez még a kötelező oltás bevezetése előtti időszak –  elsősorban a gyerekek között szedte áldozatait, és az alaszkai Nome település kifogyott a szérumból, ami gyógyította a kis betegeket. Ahhoz, hogy a tömeges járványt megelőzzék, kellett volna még gyógyszer. Kértek is, és a kórházak adtak is volna, de a rossz időjárás miatt sem vasúton, sem repülővel nem lehetett a falut megközelíteni.

b2

Gunnas Kaasen és Balto

Végül Anchorage ajánlotta fel a Railway kórház 300 ezer egységnyi szérumkészítményét, amit vonaton Neana településig tudtak elszállítani. Onnan kutyaszánon javasolták a szállítást az Iditarod úton, ami hírhedten veszélyes és hosszú volt a maga 1085 kilométerével.

dogs-sled-snow-alaska-balto

A helyiek azonnal megszervezték az utat váltott szánokkal,  és olyan gyorsan haladtak, hogy az egyébként többhetes utat öt és fél napra rövidítették le. Egyik kutyaszán váltotta a másikat, viharokkal dacoltak, jégtáblákon keltek át, az életveszélyt is vállalták, hogy településük lakói időben gyógyszerhez jussanak. A hőmérséklet éjszakánként -50 Celsius fokra csökkent. Volt, hogy a kutyák lába megfagyott az emberekével együtt, szakadt a hó, üvöltött a szél, recsegtek a jégtáblák.

Balto

Balto

Gunnar Kaasen vezető kapta az utolsó szakaszát az útnak, az ő kutyáit vezette a fiatal és tapasztalatlannak számító Balto. A kutya azonban éjjel és nappal is úgy irányított és húzott, hogy nagyon jól haladtak, egy alkalommal pedig ösztönei szó szerint megmentették a csapatot. Balto ugyanis egy ponton hirtelen kitért, irányt változtatott, és utólag visszanézve derült ki, hogy ezzel visszahúzta a szánt egy veszélyes sziklaperemről. Akkor is tudta az utat hazafelé, amikor a vezető, Haasen annyira átfagyott, hogy  képtelen volt irányítani a szánt. Balto vezetésével a gyógyszer február másodikán ért be Nome-ba, még időben ahhoz, hogy elkerüljék a hatalmas járványt.

balto-statue-central-park

Balto, akit hamar hősként tiszteltek, 11 évet élt, kitömött teste múzeumban áll, szobra pedig a New York-i Central Parkban.

Forrás: Allthatisinteresting