Hihetetlen értékű Leonardo da Vinci grafika került elő – Az orvosnak fogalma sem volt, milyen kincs van a birtokában

4,7 milliárd forint: Ennyire becsülték fel annak az újonnan előkerült da Vinci rajznak az értékét, ami egy orvos gyűjteményében lapult, ő műértő édesapjától örökölte.

A 19 centi magas, 13 centi széles, Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló grafikát a New York-i Metropolitan Múzeum szakértője Leonardo da Vinci alkotásának tartotta, kétségnek helye nincs. Az orvos és családja, akiknek egyébként fogalmuk sem volt arról, milyen híres grafika van a  tulajdonukban, több másik rajzzal együtt a párizsi Tajan aukciósházra bízták a művet, hogy becsülje fel és adja el őket.

leonard-da-vinci-discovery-tajan-2

Az eset azért kapott hatalmas médiafigyelmet, mert már 15 éve nem került elő Leonardo-mű sehonnan. Ez a mostani egy a három ismert vázlatból, amelyeket da Vinci egy azóta elveszett Szent Sebestyén-képhez készített 1482 és 1485 között. Carmen C. Bambachot, a New York-i Metropolitan Leonardo-szakértője így nyilatkozott da Vinci rajzáról:

“Vitathatatlan az alkotó személye, noha a kép korábbi, 20. század előtti tulajdonlási történetét nem ismerjük. Nyomon követhető a vázlaton, milyen sokszor változott meg a művész elképzelése, látható, mennyi energiával ábrázolja a testet, ebben Leonardo dühödt spontaneitása érhető tetten. Mintha csak a vállán keresztül lesnénk meg alkotás közben.”

Forrás: MyModernMet