Óriási botrány lett a National Geographic címlapjából, amelyen ez a kislány pózol

A National Geographic egy 128 éves lap, mégis nagyon modern dologra vetemedtek: a 9 éves, kansasi Avery Jacksont tették a címlapra, aki transznemű. Talán mondanunk sem kell, mekkora botrány lett a dologból.

Miközben Avery édesanyja nagyon boldog amiatt, hogy gyermekét egy fontos lap 2017-es címlapján látja, ahol végre érdemben foglalkoznak a nemváltással, addig rengetegen mondják le a NatGeo előfizetésüket, és szidalmazzák a főszerkesztőt kommentekben. Pedig az újságban mindenképpen a nemváltásról akartak és akarnak szólni, a címlap kedvéért pedig összesen 80 kilencéves gyereket látogattak végig az egész világon. Nem tudni, mennyire mélyen és hosszan kutattak, de annyi biztos, hogy legalább ennyi nemváltó gyerek él a Földön – tetszik vagy sem.

00038086

“A legjobb dolog abban, hogy lány vagyok, az, hogy nem kell úgy tennem, mintha fiú lennék” – mondta Avery

Susan Goldberg főszerkesztő szerint igenis foglalkozni kell a témával

Az, amit a nemekről gondolunk, éppen  nagy változáson megy át, érinti a társadalmunkat, a jövőnket, a civilizációt, a biológiát, a tudományos életet, az élet minden részletét. Fontos megvizsgálnunk, hogy mennyire befolyásolja az életünket az, hogy születésünkkor fiúnak vagy lánynak neveznek minket.

Avery Jackson négyéves koráig átlagos kisfiúnak tűnt

Ám 4 éves korában szorongásos rohamai lettek, boldogtalan volt, és volt idő, amikor szülei attól féltek, levágja a nemi szervét  ahogy azzal fenyegetőzött. Aztán megkérdezte az anyukáját:

“Anyu, ugye tudod, hogy én lány vagyok?”

A család ekkor fordult szakemberekhez, a vizsgálatok után  pedig kiderült, hogy a gyerek gender-diszfóriában szenved, azaz utálja, hogy egy fiú testében van, pedig lánynak érzi magát. Ötéves korától szülei megengedték neki, hogy kifejezze önmagát, és lányruhákba öltözzön, ám az oviban és az iskolában olyan sok támadást kapott emiatt, hogy ma már magántanuló. A családot is sokan támadják, barátok, családtagok fordultak el tőlük. Ettől még azonban Avery, aki pubertáskorában hormonokat szed majd, nem boldogtalan, sőt, lányként érzi igazán jól magát.

Forrás: WMN