Sok szülő tévedésben él – Nem, nem muszáj puszit adni a rokonoknak, ha a gyerek nem akarja

Ártatlannak tűnhet, ahogy ráparancsolunk a gyerekre, hogy ölelje és puszilja meg a rokonokat, akkor is, ha nincs kedve, de sokak szerint ez nagyon rossz üzenetet hordoz.

Ahhoz, hogy kamaszként és felnőttként képesek legyünk kiállni  a jogainkért, és bizonyos helyzetekben nemet mondjunk, azaz előtérbe helyezzük a saját negatív érzéseinket, és ne az elvárásoknak, vagy a másik ember akaratának engedelmeskedjünk, gyerekkorunkban meg kell tapasztalnunk, hogy nyugodtan mondhatunk nemet.

Például arra, ha valaki túl közel akar jönni hozzánk és puszit ad, megölel, esetleg nekünk muszáj ezt tennünk, pedig utáljuk, és nem akarjuk.

Persze, ki hal bele egy rokoni pusziba? Senki. De ha a gyerek nem tanulja meg, hogy neki saját magának, a felnőtteknek, a szüleinek, a tanárainak, az edzőinek is tisztelniük kell az ő határait, ha nem éli át, hogy azonnali leszidás nélkül nemet mondhat, később is nehézségei lehetnek a témában, és nagyobb eséllyel válhat erőszak áldozatává.

Akkor pedig majd valamelyik szigorú szülő előveszi, és megkérdezi tőle, miért nem mondott nemet, hiszen az az ő felelőssége, és sem anyu, sem apu sem fogják érteni, hogy ők nevelték ki belőle ezt a képességet.

kids-consent-meme-katia-hetter-3

Ez a plakát is emiatt született. Az áll rajta, hogy

“Ötéves vagyok. Ez a test az én testem. Ne erőltesd, hogy megöleljelek vagy megpusziljalak. Most tanulom, hogy a testem az én tulajdonom, és ha segítesz ebben, akár egész életemre biztonságban lehetek.”

A szülő egyszerűen nem tulajdonolja a gyereke testét, ezt kéne megérteni. nem utasíthatja arra, hogy puszilkodjon, ölelkezzen olyanokkal, akikkel nem akar. Kérni, kérdezni lehet, erőltetni, szidni, bosszút állni nem.

Forrás: Boredpanda