Japánban egy 24 éves lány lett öngyilkos a túlóra miatt

Egy 24 éves japán lány nem bírta tovább a munkahelyi hajtást, a havi száz túlórát, búcsúlevelet írt arról, miért ilyen nehéz minden, majd kiugrott az ablakon – írja a HVG.

A lány főnöke, a Dentsu hirdetési ügynökség igazgatója megerősítette, hogy gyakran történt olyan, hogy dolgozója hajnali ötre ért csak haza, de aznap reggelre már mehetett is dolgozni. Annál a cégnél amúgy is nagyon gyakori az eszement mértékű túlórázás, és már sokan támadták emiatt, így a mostani eset az utolsó csepp volt a pohárban: az igazgató lemondott.

Japánban annyira gyakori a szó szerint halálra dolgoztatása az embereknek, hogy már szavuk is van arra, aki belehal a munkába: karoshi. Évente 2000 ember  – és ez csak a hivatalos adat – esik neki áldozatul: vagy megbetegszenek, vagy öngyilkosok lesznek. Amikor az ilyen cégeknél vizsgálatot indítanak, a főnökök mindig arra hivatkoznak, hogy ők betartják a munkaügyi törvényeket, de maguk a dolgozók akarnak ilyen sokat túlórázni – erről meg ugyebár már nem a vezetőség tehet. A valóságban azonban a főnököket egy kicsit sem érdekli sem az adott munkaerő neve, sem a családi állapota, élete, jóléte, csak egy lehetőséget lát benne, amit a végletekig ki akar használni. Így aztán – bár papíron betartja a törvényt – olyan sok munkát ad a dolgozóknak, hogy azt képtelenség napi nyolc órában teljesíteni. Ugyanez történt a Dentsunál is, akik a tömeges halálozásra való tekintettel hajlandóak voltak este tízkor lekapcsolni a villanyt az irodaházban, hogy akkor már ne tudjanak dolgozni az emberek.

Ha minden így megy tovább, Japán nagyon nagy bajban lesz: a fiatalok nem vállalnak gyereket, a dolgozók sorra ölik magukat, a lakosság tehát egyre fogy, miközben nincs utánpótlás.

Forrás: BBC

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!