Megnyílt az első napelemmel működtett út Franciaországban

A világon az első olyan utat nyitották meg december 22-én, mely teljes egészében napelemekkel van kirakva. A kis francia falu, Tourouvre ezzel egy olyan forradalmi találmánnyal büszkélkedhet, amihez hasonló a világon csak két másik országban, Hollandiában és az USA-ban található meg.

Az észak-francia faluban a francia környezetvédelmi miniszterasszony, Segolene Royal avatta fel a mindössze egy kilométer hosszú útszakaszt. A 2800 négyzetkilométernyi felülettel bíró, nagyon forgalmas útszakasz annyi áramot fog termelni, mely egy 5000 lélekszámú község utcai világítását fedezni tudja majd. A francia állam 5 millió euróval támogatta a projektet.

nap1

Ez egy prototípus is egyben

A miniszterasszony így nyilatkozott:

“Ez az útszakasz egy olyan prototípus, mely egészen biztosan nemzetközi figyelmet kelt majd. Ez a projekt egy zseniális ötleten alapszik: egy olyan felületet használunk fel, mely már létezik, ezáltal nem a földműveléstől veszünk el még hasznosítható földterületet.”

A projektet megvalósító cég, a Colas beszámolója szerint az út a napsütötte órák 20%-ban lesz csak használva, így a Nap még mindig eleget süt majd az út felületére ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű áramot termeljen.

Vannak ellenzői is a projektnek

Azonban olyanok is vannak, akik ellenzik hasonló utak megépítését, hiszen a hagyományos napelemekhez képest az ilyen utak megvalósítása 13%-kal többe kerül, és mivel a napelemek nem megdöntve vannak elhelyezve, így azok sokkal kevesebb áramot termelnek, mint a szokványos napelemek. A projekt kritikusai még azt is megemlítették, hogy Franciaországban rengeteg olyan szabad és kihasználatlan terület lenne, ahol napelemeket lehetne felállítani, ezért egyáltalán nem feltétlenül szükséges az utakat áramtermelésre használni.

nap2

Hasonló utak a nagyvilágban

Az USA-ban 2017-ben tervezik megnyitni a francia útszakaszhoz nagy mértékben hasonlító, szintén napelemekkel kirakott útszakaszt a legendás Route 66-en, Missouri államban. Hollandiában pedig egy 70 méteres kerékpárutat építettek, mely szintén áramot is termel a helyi lakosok számára.

Forrás: futurezone.at