Elképesztő dolgot találtak egy 16 éves lány petefészkében

Egy 16 éves japán lányt vakbélgyulladás gyanújával műtöttek meg, de végül egy tíz centiméteres tumort találtak a petefészkében. Az orvosok legnagyobb meglepetésére a daganatban nem más volt, mint agyszövet és hajszálak. Kiderült, hogy a daganat nem rákos eredetű, hanem egy teratoma, azaz az embrionális kor három alapszövetéből felépülő jóindulatú csomó.

A tíz centis daganatban 3 centiméter széles agyszövetet (mini kisaggyal, agytörzzsel, neuronok közti működő kapcsolattal) találtak, illetve hajat és vékony koponyacsontokat. Végül az egész csomót sikerült eltávolítani, és a tini lány már felépült a műtétből.

Nem véletlen egyébként a teratoma elnevezés

A teratoma a görög teras szóból ered, ami szörnyet jelent. Még az orvosok sem tudják megmagyarázni, hogy kerülnek még magzatkorban egy másik magzat szervei az egészséges tesó szervezetébe. A teratomát felépítő csírasajtek, azaz embrionális alapszövetek sokféle tumort képezhetnek: van, amelyikben fog van, a másikban haj, ujjak, apró csontok, izmok. Jó esetben a daganat eltávolítása után nincs szükség további kezelésekre, de előfordul, hogy a teratoma rosszindulatú, ezért kimetszése után még kemo- vagy sugárterápiára van szükség.

Miközben ez a fajta daganat nőknél döntően a petefészekben, férfiaknál a herékben képződhet. Mivel a szervezet számára idegen sejtekről van szó, a fizikai fájdalom mellett neurológiai tünetek is felléphetnek: paranoid gondolatok, személyiség megváltozása, zavartság, görcsrohamok, memóriazavarok, vagy éppen amiatt, mert a szervezet elkezdi támadni az idegen szövetet, különböző gyulladások.

Forrás: Dailymail