Már csak órái voltak hátra – Hat napig élt tüdő nélkül Melissa

Azért a tüdő elengedhetetlen kelléke a létezésnek – most viszont kiderült, hogy hat napig is el lehet lenni nélküle, ha nagyon vészhelyzet van.

Melissa Benoit, left, who has cystic fibrosis and her daughter Olivia pose for a photograph at her home in Burlington, Ont., on Friday, January 20, 2017. Benoit was dying from a severe lung infection that had spread into her blood and put her into organ failure.To save her life, and in what they believe is a world first, Toronto General Hospital doctors removed her lungs, then put her on heart and lung machines for six days in the ICU until donor lungs became available, at which point she had a double-lung transplant. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette

A 32 éves Melissa Benoit cisztás fibrózisban szenved, azzal is született. Állapota olyan súlyossá vált, hogy félő volt, belehal a tüdőgyulladásába, mindkét tüdeje megtelt vérrel, gennyel, és az egész test szeptikus sokkba esett. Donort nem találtak időben a tüdőátültetéshez, Melissa órái szó szerint meg voltak számlálva, szervei kezdtek leállni.

A kanadai kórház azonban belevágott egy teljesen szokatlan eljárásba: kiműtötték mindkét tüdőlebenyt, és amíg nem találtak átültethető szervet, különböző gépek segítségével tartották életben a beteget. A vért mesterségesen hordozható tüdő segítségével látták el oxigénnel hat teljes napig, és mivel a gócot kiszedték, Melissa állapota a rossz tüdeje nélkül kezdett javulni. Amikor végre találtak donort, Melissa új tüdőt kaphatott.

Melissa azóta is jól van, haja kezd visszanőni, képes segítség nélkül járni, és órákat játszhat kislányával anélkül, hogy kifulladna.

Forrás: Iflscience