Ő a második csimpánz a világon, aki Down-szindrómához hasonló betegséggel küzd

Kanako, a csimpánz teljesen vak, de nem emiatt figyeltek fel rá a tudósok, hanem azért, mert a világon másodikként a Down-szindrómához hasonló betegséggel küzd.

Eddig egyetlen ilyen majomról tudtak, ő 1969-ben született, de a második születésnapja előtt meghalt. Kanako viszont már 24 éves, azaz sokkal jobb állapotban van még vaksága ellenére is.

A betegsége neve nem Down-kór, hanem 22-triszomia, de a tünetek nagyon hasonlóak. Az embereknél a 21-es kromoszómának egy darabja, vagy annak egésze példánya pluszban van, és ez okozza a fejlődési rendellenességet, míg a csimpánzoknál a 22-es kromoszómánál van ugyanez a gond.

A betegség miatt hamarabb kezdett el növekedni, szívrendellenességgel küzd, fogai fejletlenek, látásával komoly a gond, szürkehályog miatt szinte teljesen vak. Bár saját testi épsége érdekében a többi csimpánztól elzárva tartják, Kanakónak mégis lett egy barátja: Roman, egy egészséges csimpánz, aki kedvesen és gyengéden bánik vele. Egy hónapban egyszer engedik őket találkozni.

Forrás: Iflscience