5 alapvető dolog, amitől el voltak tiltva a nők a XX. században

Ma már ahhoz képest elég jó a helyzet, ahonnan indultunk, de csak ahhoz képest. Egy nő még mindig messze nem keres annyit, mint egy férfi, és számtalan előítélettel kell megküzdenie – de legalább már nézhet olimpiát.

Hitelfelvétel a hetvenes években

Még Amerikában is csak akkor vehetett fel nő hitelt, ha egy férfi kezest magával tudott vinni a bankba. A kamat és a törlesztőrészlet kiszámításakor is figyelembe vették a nemet, a nők fizetésének csak a felét vették számításba, és a kamatok is magasabbak voltak. 1974-ben (!) történt csak törvényi változtatás az ügyben, de a nők mai is több kamatot fizetnek, csak az arányok változtak.

Nők az esküdtszékben: azt már nem! 

Bizony, fehérszemély nem dönthetett arról, ki bűnös, és ki nem, ott csak férfiaknak volt helyük egészen 1927-ig, amikor már legalább  államban figyelmen kívül hagyták a törvényt.

Nők és a fogamzásgátlás

Sok országban még most sem engedélyezett az abortusz, vagy a fogamzásgátló eszközök használata – eleve egyedülálló nők csak 1972-től szedhetnek gyógyszert. A nőket viszont a legtöbb helyről kirúgják, amint kiderül, hogy terhesek, kivéve azokat az országokat, ahol törvényileg szabályozzák az anyák védelmét. Ez legelőször 1978-ban történt meg a Pregnancy Discrimination Act révén.

Nők és az olimpia

Az ókori görögök körében csak férfiak versenyezhettek az olimpiai játékokon, szerencsére 1896-ban már nők is küzdöttek az első helyekért. 1930-ban azonban kereken megtiltották a nőknek, hogy nézzék az olimpiát, hivatalosan azért, hogy ne nézhessék az ökölvívók véres párbaját. A fociban még rosszabb volt a helyzet: 1921-ben az angol Football League megtiltotta az első világháború során focizni kezdő nőknek a játékot, mert az orvosok véleménye szerint a futball nem megfelelő a női test számára. 1971: a dátum, amikortól a nők is használhatták a focipályákat.

Nők és a dohányzás

New York városában 1908-ban olyan törvényt hoztak, ami szerint miközben a férfiak füstölhettek köztereken és szállodákban, bárokban, addig a nők nem. 1927-ben érvénytelenítették csak a rendeletet

Forrás: Szeretlekmagyarország