Egy metropolisz titkos, föld alatti élete – Pekingben a mai napig 1 millióan élnek sötét, levegőtlen bunkerekben

Még a hidegháború idején, a 60-as, 70-es években épült Pekingben az a mintegy 10.000 atombomba-biztos bunker, ahol még napjainkban is rengetegen tengetik napjaikat.

Egy olasz fotós, Antonio Faccilongo képei alapján sokkal inkább az a benyomásunk támad, hogy a föld alatt ugyanolyan boldogok vagy boldogtalanok az emberek, mint a föld felett. Mert hiszen nem csak olcsó albérletnek bizonyulnak a bombabiztos szállások, melyekhez közös használatú WC és fürdőszoba “dukál”, hanem közösségi házakként is üzemeltetik őket már lassan 30 éve. Nemcsak nyomorognak, hanem billiárdoznak, hajat festetnek, táncolnak, karaokéznak – egy egészen sajátos közösségi élet folyik a metropolisz alatt.

Szinte az egész város egy föld alatti bunkerrendszerre épült, az olasz fotós mégis rengeteg nehézségbe ütközött, mikor 2015 karácsonya után le szerette volna fotózni Peking rejtett bunkerországát. A fényképezési tilalom legfőbb oka az volt, hogy ezek a helyiségek a mai napig katonai létesítményeknek számítanak, így tehát tilos őket fotózni. Antonio Faccilongo azonban végül feltalálta magát, és egész egyszerűen addig ment, míg talált több olyan pekingi lakost, aki engedély nélkül is hajlandó volt beengedni őt hajlékába.

Balra: Pekingben, a Weigongcun körzetben találhatóan a bunkerlakások | Jobbra: Xian 23 éves, reméli, hogy már nem sokáig kell a föld alatt élnie. | Fotó: Antonio Faccilongo

Eredetileg a kínaiak többsége átmeneti szállásnak szánta ezeket az atombiztos albérleteket, de arról már nem szól a fáma, hogy végül hány éve élnek már kis föld alatti sötét kuckójukban.

Mikor leszáll a nap, a pekingi vendégmunkások nagy része visszavonul a föld alá, ablak nélküli szállására. A legtöbbjük szégyelli, hogy ilyen körülmények között kell élnie, hiszen Faccilongo is úgy nyilatkozott:

“150 emberrel beszéltem, de végül csak 50-en engedtek be a lakásukba, mert a legtöbbjük nem akarta, hogy az otthon maradt rokonaik megtudják, hogyan élnek valójában.”

A helyi törvények értelmében fejenként 4 négyzetméteres terület jár a pekingi lakosoknak, de a gyakorlatban nem jut mindenkinek ilyen “kiváltság”, hogy legyen saját 4 négyzetmétere. Faccilongo fotóin a 4 éves Jing Jing például egy olyan mini-lakásban lakik, ahol csupán egy ágy fér el, semmi más. A kislány negyedmagával (édesapjával, nagyanyjával és öccsével) osztozik ezen az egyetlen egy ágyon.

2010-ben egy kormányrendelet betiltotta az atombunkerekben való életet, de mivel a helyi vándormunkásoknak nincs hová menniük, nagy részük ottragadt a bunkerekben.

Egy bunkerlakás albérlete meglehetősen olcsó, 40 dollár (12 ezer forint) a legalacsonyabb összeg, amit az olasz fotósnak meséltek, míg az újépítésű házakban akár 5820 dolláros (1.700.000 forint) vételárral is találkozhatunk – négyzetméterenként! Ha viszont többágyas lakást bérelnek a föld alatt, természetesen közös konyhával és mosdóval, akkor akár már 20 dollárért is lehet bérelni egy ágyat.

Balra:Egy férfi harsonán játszik a Da Hong Men körzet földalatti kultúrházában. | Jobbra: Két 24 éves egyetemista a Nong Ying körzetben. Csak átmeneti szállásnak szánják a bunkerlakásukat. | Fotó: Antonio Faccilongo

Balra: Régi ajtók az atombunkerben. | Jobbra: Helyi ingatlanügynökök billiárdoznak a föld alatt. | Fotó: Antonio Faccilongo

Balra: Ingatlanügynökök Weigongcun kerületben, a Nong Ying körzetben. | Jobbra: Egy hároméves kisfiú, Ze Liu, aki apjával közösen él egy bunkerlakásban. Apja online könyvesboltot nyitott a föld alatt (Gao Cai Sheng) | Fotó: Antonio Faccilongo

Egy fiú éppen a haját festi a föld alatt, a Da Hong Men körzetben | Fotó: Antonio Faccilongo

Balra: Yi Zhon éppen az okostelefonján néz egy filmet, miközben az ágyában fekszik a Nong Ying körzet egyik atombunkerében. A fotós, Faccilongo arról számolt be, hogy a státusszimbólumok rendkívül fontosak a kínaik számára, különösen azoknak, akik ilyen szerény körülmények között laknak, mint ez a férfi a bunkerlakásában. |  Jobbra: Egy társasházzá átalakított bunker bejárata Pekingben. | Fotó: Antonio Faccilongo

Balra: Egy diák a föld alatt gyakorolja a szépírást. | Jobbra: A 39 éves Yi 39 és barátja, a 41 éves Ming 41 sörözgetnek egy kulturális rendezvényen. | Fotó: Antonio Faccilongo

Balra: Kínai néptáncot járnak a bunkerben. | Jobbra: A föld alatt karaokéznak a fiatalok. | Fotó: Antonio Faccilongo

Egy férfi elhagyja a sötét bunkert | Fotó: Antonio Faccilongo

Forrás: nationalgeographic.com | Fotó: Antonio Faccilongo