Ami a filmből nem derült ki: Volt egy férfi, aki úgy kötődött Kincsemhez, hogy nem tudta feldolgozni a halálát

A nézők nagy része imádja Herendi Gábor rendezésében készült Kincsem című romantikus kalandfilmet, ám vannak, akik háborognak, hogy a filmben néhány dolog nem teljesen kor- és történethű. Most megmutatjuk, mit volt másként a valóságban.

A Nagy Ervin főszereplésével készült filmben nem volt megemlítve a neve sem, de valójában Hesp Róbert volt Kincsem trénere, aki annyira közel állt a magyar csodalóhoz, hogy 1887-ben, amikor az állat meghalt kólikarohamban, harminckilenc nap múlva ő is elhunyt.

Az igazi Blaskovich Ernő nem volt olyan izmos és kidolgozott felsőtestű, mint Nagy Ervin: alacsony, törékeny ember volt, és nem lóvásárban licitált Kincsemre, hanem ott volt Kincsem születésekor – ő maga nevelte fel. És soha nem emelt volna kezet Kincsemre. Bár a filmben ez a momentum ki is van emelve: a főszereplő Blaskovich szájából többször elhangzik, hogy soha senki nem bánthatja a lovát, egyetlen egy alkalommal azonban megszegi a szavát.

Nagy Ervinhez képest az igazi Blaskovich Ernő kifejezetten törékeny és kis termetű volt

A filmben szereplő macska viszont nem csupán fantázia szüleménye: Kincsem annyira összebarátkozott egy macskával, hogy azt is hagyta, hogy a hátára másszon. A cica a valóságban is terápiás és megnyugtató hatással volt Kincsemre: olyannyira, hogy ha a macska nem volt a közelében, Kincsem nem hagyta, hogy meglovagolják. A Boulogne-sur-Mer-i kikötőben a macska elkóborolt, Kincsem pedig nem volt hajlandó nélküle rajthoz állni, úgyhogy az istálló egész személyzete az elkóborolt macskát kereste. Sajnos ez a momentum kimaradt a filmből, pedig pont olyan rejtélyes és filmszerű, hogy simán elbírta volna a romantikus kalandfilm.

Kincsem tekintélye egész Európában viszont nem volt légből kapott a filmkészítők részéről: a magyar csodalónak kanca létére olyan híre volt, hogy az 1878-as angliai Goodwood Cupon a vetélytársak döntő többsége visszaléptette a lovát a versenytől, nem akartak lebőgni.

Forrás: Bors