Az emberiség fennmaradási esélyéhez a technikai fejlődés nem elég

Egy magyar kibernetikus ezt vallja az emberiség jövőjéről.

“Ha elnézegetjük, hogy a világ hogyan változik körülöttünk, akkor azt vesszük észre, hogy a világ és benne mi, valójában nem változunk. Lényegében minden ugyanúgy történik, csak mások a szereplők, mások a konkrét események. De mindig mindenki ugyanúgy küzd az életéért, a tőle telhető módon.

Érdekes, hogy az Emberiség mégis úgy gondol önmagára, hogy megváltotta a világot, és ezzel együtt saját magát is. Miért gondolja ezt? Azért, mert ha körülnéz, akkor azt tapasztalja, hogy a keze nyomán mindenhol színesebbé és fejlettebbé vált az élet.”

Lengyel Sándor, kibernetikus

“Ezzel én nem tudok egyetérteni, mert ezek a színek csak elfedik a valóságot, amely az általunk festett világnál sokkal összetettebb értelmet mutathatna mindenkinek, ha képes lenne meglátni. Nézzük például, hogy hogyan szerzünk információt a mindennapi rutinban. Nézzük meg például a hírcsatornák fejlődését” – mondja Lengyel Sándor, kibernetikus.

Lengyel Sándor az emberiség egyik esélyéről, a fejlődés nem technikai, hanem emberi útjáról beszél.
(Előadásrészlet)

“Azért figyelünk a hírekre, mert információra van szükségünk ahhoz, hogy mit cselekedjünk. Ha jólétben élünk, akkor ezek az információk nem létszükségletek, mert a tevékenységeink sem azok. Nem baj, ha egy napig nem csinálunk semmit, mert másnap is elmehetünk az üzletbe, és ételt vásárolhatunk magunknak.

Másképpen van ez, ha nem a jólétben próbáljuk leélni az életet. Ha egy nap ugyanis nem tesszük meg azt, amivel a fennmaradásért szükséges ételt megszerezhetjük, akkor annak komoly következményei lehetnek. Így viszont az információéhségünk a megélhetéshez szükségesekre korlátozódik.”

Itt olvasható Lengyel Sándor teljes előadása arról, hogy miképp sikerülhet értelmesebb, egészségesebb és boldogabb embereket és társadalmakat teremteni >>>

A szerzőről:
Lengyel Sándor kibernetikus kutató és tanító. Cége és iskolája az EOS INSTITUTE.
Tanítja és kutatja az élő rendszerek törvényeit és a komplex modellezést. A modellezés ma a legmodernebb gazdasági-vállalati módszer. Az EOS módszer segít elmosni a határokat az emberek között, hogy együtt többre legyenek képesek, valóban tanulhassanak egymástól, és valóban átadható legyen a megszerzett tudás. Ezzel humánus és széles spektrumú világfelfogáshoz vezet el.

A következő előadására ITT jelentkezhetsz >>>
(x)